Bu belirtiler hastalığı ele veriyor Uzmanından "Çok sinsi ilerliyor" uyarısı

Bu belirtiler hastalığı ele veriyor Uzmanından "Çok sinsi ilerliyor" uyarısı
Osteoporoz yani halk arasında bilinen adıyla kemik erimesi, kemik yoğunluğunun azalması ve kırılgan bir yapıya dönüşmesi durumudur. Bu durum, özellikle yaşlılarda ve menopoz sonrası kadınlarda daha sık görülür.

Kemik erimesi, tıbbi adıyla osteoporoz, kemiklerin yoğunluğunun ve kuvvetinin azalması, daha kırılgan hale gelmesi durumudur. Kemiklerin iç yapısında mineral yoğunluğunun azalması ve kemik dokusunun zayıflaması ile karakterizedir. Genellikle belirti vermeden ilerleyen bu hastalık, kemik kırıklarına yol açabilir ve özellikle yaşlılarda ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

5990677571489941kemik-erimesi-001.jpg

KEMİK ERİMESİNİN NEDENLERİ

Kemik erimesinin birçok nedeni vardır. Bunlar arasında hormonal değişiklikler, yetersiz kalsiyum ve D vitamini alımı, genetik faktörler, düşük vücut ağırlığı, sigara ve alkol kullanımı gibi yaşam tarzı faktörleri bulunmaktadır. Menopoz sonrası kadınlarda östrojen hormonunun azalması da kemik yoğunluğunun düşmesine yol açarak osteoporoz riskini artırır.

"SİNSİ BİR HASTALIK"

Medical Park Kocaeli Hastanesi’nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Mehtap Bozkurt, kemik erimesinin sinsi bir şekilde ilerleme kaydettiğini belirterek, "Kemik erimesi sinsi bir hastalıktır ve erken dönemde hiçbir klinik bulgu vermez. Genellikle kazalara bağlı küçük travmalar sonrası kırıkların oluşması ile kendini gösterir. Kırıklar çoğunlukla omurga, kaburga, kalça ve el bileğinde gelişir. Omurga kemiklerindeki küçük kırıklardan kaynaklanan çökmelere bağlı olarak boyda kısalma ve sırtta kamburluğun artması gibi gözle görülebilir değişiklikler gelişebilir" ifadelerini kullandı.

TEDAVİSİ NASILDIR?

Osteoporoz tedavisinde amaç kemik kırıklarını önlemek ve kemik sağlığını iyileştirmektir. Tedavi genellikle yaşam tarzı değişiklikleri, beslenme düzenlemeleri ve ilaç tedavilerini içerir. Yeterli kalsiyum ve D vitamini alımı, düzenli egzersiz ve sigara ile alkol tüketiminin azaltılması önemlidir. Doktor kontrolünde kemik yoğunluğunu artırmaya yardımcı olan ilaçlar reçete edilebilir.

KEMİK ERİMESİ NASIL ÖNLENEBİLİR?

Kemik erimesi, erken yaşlardan itibaren alınacak önlemlerle büyük ölçüde önlenebilir. Dengeli ve kalsiyum açısından zengin bir diyet, düzenli fiziksel aktivite ve sağlıklı yaşam tarzı seçimleri ile risk minimize edilebilir. Güneş ışığından yeterli D vitamini almak ve sigara ile alkol tüketiminden kaçınmak da önleyici stratejiler arasındadır.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.