Sakın bu ödemeyi yapmayın! Bakanlık geriye dönük hepsini alacak

Sakın bu ödemeyi yapmayın! Bakanlık geriye dönük hepsini alacak
Restoran ve kafelerdeki yüksek fiyatlar herkesi isyan ettirirken uzmanlar Sakın bu ödemeyi yapmayın diyerek uyardı. Bakanlık geriye dönük inceleme başlatıp hepsini alacak.

Restoran ve kafelerdeki yüksek fiyatlar herkesi isyan ettirirken, son zamanlarda tepkiler daha da arttı. Bazı işletmelerin hesaplarına eklediği 'servis ücreti' adı altındaki ekstralar ise tepkileri daha da alevlendirdi. Tüketici Federasyonu Hukuk Komisyonu Başkan Yardımcısı Mücahit Saraçlı, konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Saraçlı, bu ek ücretin yasal olmadığının altını çizerek şunları belirtti:

istanbul-kuvere-servis-ucreti-ekle-48448-2.jpg

"Adisyonlarda yüzde 15, yüzde 20, hatta bazen yüzde 10 gibi değişen oranlarda işletmeye göre farklılık gösteren servis ücreti gibi bir ek ücret talep etmek yasal değil. Bu tamamen yasaya aykırı bir uygulamadır. İşletmelerin böyle bir talepte bulunma hakları yoktur. Üstelik bu tür uygulamalar Maliye Bakanlığı tarafından da geriye dönük olarak denetlenmektedir. 'Servis ücreti' adı altında ekstra bir talepte bulunmak yasaya aykırıdır ve tüketicilerin bu talepleri ödememesi gerekmektedir."

istanbul-kuvere-servis-ucreti-ekle-48448-4.jpg

Saraçlı, tüketicilere bu konuda dikkatli olmaları çağrısında bulunarak, yasal olmayan bu tür taleplere karşı haklarını savunmalarını önerdi.

“MÜŞTERİ NE YEDİYSE PARASINI ALIYORSUN”

Müşterilerden servis ücreti alınmasının doğru olmadığını söyleyen restoran sahibi Murat Sakin, “Vatandaşın durumu zaten zorda, dışarda yemek yemeye zorlanıyorlar. Bizim müessesemizde öyle bir şey yok. Büyük restoranlar yapıyorsa onu da bilmiyorum ama bence yanlış bir uygulama. Müşteri ne yediyse zaten parasını alıyorsun. Onun altında birde servis ücreti şahsen bence yanlış.

istanbul-kuvere-servis-ucreti-ekle-48448-1.jpg

Son zamanlarda mı personel ücreti servis ücretinden çıkıyor onu bilemem. İşletme sahibinin kendi görüşüdür. Üründen 3 değil, 3,50 al ama o ücreti ayrıca yansıtma. 20 lira üstüne koy, 'Beni kurtarmıyor' de ama o ücret vatandaşın zoruna gider. Ne kadar lahmacun, bende 110 lira. Ben yüzde 20'de servis ücreti dersem geldi 130 liraya. 115 liraya satarım ama servis ücreti yazmam" dedi.

"YEMEĞİ EVİME Mİ GETİRİYORLAR, MASAYA GETİRİYORLAR"

istanbul-kuvere-servis-ucreti-ekle-48448.jpg

Restoranda yemek yiyen Mahmut Ayaz, “Böyle bir hizmet bedeli olmaması gerekiyor. Öyle bir mekana gitmem de kimseye tavsiye de etmem. Böyle bir şeyle karşılaşmadım, saçmalık. Yemeği evime mi getiriyorlar, masaya getiriyorlar. Şuradan şuraya getiriyor. Resmen insanlarla alay etmektir, başka bir şey değil" dedi.

istanbul-kuvere-servis-ucreti-ekle-48448-3.jpg

Bir diğer müşteri Nurhan Güler ise, “Ben böyle bir uygulama ile karşılaşmadım, karşılaşsaydım da kesinlikle tepkimi gösterirdim. Servis ücretini ne için istiyorlar, ben kabul etmem. Restoranlar, her şey çok pahalı o yüzden ödemem bunu dile getiririm" şeklinde konuştu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.