Peru’da yaklaşık 800 ila 1.200 yıl önce yaşamış bir gencin deri parçaları ve saç tutamlarıyla duran mumyası ortaya çıkarıldı.
Peru’da keşfedilen genç mumyanın kafatası. Çocuk muhtemelen 900 yıl önce, 15. yüzyılda İnka imparatorluğu tarafından işgal edilmeden önce bölgede yaşayan Ichma topluluğunun bir üyesiydi.
Araştırma ekibinin lideri Yomira Huaman, 12 ya da 13 yaşlarında olması gereken çocuğun iyi korunmuş kalıntılarının Cajamarquilla arkeoloji sahasında yapılan bir kazı sırasında yaklaşık iki metre derinliğinde ve büyük bir kayayla kaplı bir mezarda bulunduğunu söylüyor.
Cajamarquilla, İnka öncesi dönemde MÖ 200 civarında kurulmuş bir şehirdi ve yaklaşık 1.500 yılına kadar iskan gördü. En parlak döneminde 10.000 ila 20.000 kişiye ev sahipliği yaptığı tahmin ediliyor.
Araştırmacılar, henüz cinsiyeti belirlenememiş gencin kalıntılarının, bölgenin yüksek tuzlu toprağı sayesinde iyi derecede korunabildiğini ve doğal mumyalanmaya neden olduğunu açıklıyor.
Genç çocuğun kol ve bacaklarında deri parçaları hala görülebiliyor ve vücuttan ayrılmış kafasında yer yer saçlar bulunuyor. Ayrıca çenesinde de dişleri duruyor.
Bölgedeki toprağın yüksek tuz içeriği muhtemelen doğal bir mumyalaşmaya neden olmuştur.
Lima’daki San Marcos Üniversitesi’nden arkeolog ekibine liderlik eden Huaman, “Buluntu çok iyi korunmuş olduğu için çok önemli.” diye ifade ediyor.
Ekip, mumyanın yanında bir taş silah, bir tabak, bir bakır iğne, tekstil kalıntıları, mısır ve acı biber buldu.
Şubat 2022’de arkeologlar Cajamarquilla’da sekizi çocuk olmak üzere 20 mumya bulmuşlardı.