13 bin yıllık miras tekrar hasat ediliyor. Yok olmak üzereyken yeniden toprakla buluştu

13 bin yıllık miras tekrar hasat ediliyor. Yok olmak üzereyken yeniden toprakla buluştu

Ardahan ve Kars'ın soğuk iklimlerine dayanıklı kavılca buğdayı, Tarım Bakanlığı'nın desteğiyle yeniden üretime alındı. Coğrafi işaret belgesiyle tescillenen buğdaya ilgi artıyor.

Anavatanı Ardahan ve Kars olan ve soğuk iklimlere dayanıklılığı ile bilinen kavılca buğdayı, Tarım Bakanlığı'nın desteğiyle yeniden toprakla buluştu. Kabuğu kalın ve katmanlı yapısıyla gluten oranı normal buğday türlerine göre oldukça düşük olan kavılca buğdayı, Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından koruma altına alındı ve Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan "Ardahan Kavılca Buğdayı" adıyla coğrafi işaret belgesi aldı. Bu tescille beraber kavılca buğdayına olan ilgi arttı.

Ardahan genelinde 170 üretici, yaklaşık 4 bin 350 dekar alanda kavılca buğdayı ekimi yapıyor. Çiftçilerden Burak Taştan, 20 dönümlük tarlasında ektiği kavılcanın hasadını biçerdöverle başlattı. Taştan, geçen yıl da aynı buğdayı ekimini gerçekleştirdiğini ve ekim alanının her geçen yıl arttığını belirtti. "Bugün 13 bin yıllık ata tohumumuzun hasadına başladık" diyen Taştan, genetiği değişmemiş ve tescilli kavılca buğdayının ekimini sürdüreceklerini vurguladı. Sağlıklı gıdaların sofralara ulaşması için çalışmalarını artırmayı planladıklarını ifade etti.kavlica-bugdayi-arastirmasi-1.jpegKAVLICA NEDİR?

Kavılca buğdayı, kılçıklı buğday çeşitlerinden biridir ve Triticum turgidum'un alt türü olan dicoccoides'ten türemiştir. Yabani türü, olgunlaşan tohumlarının çatlayarak toprağa saçılmasını sağlarken, evcil türde tohumlar bütün halde kalır, bu da hasadı kolaylaştırır. Siyez buğdayı ile birlikte, Kavılca buğdayı Yakın Doğu'nun en erken evcilleştirilen mahsüllerindendir. Antik dönemde yaygın olarak kültüre alınmış bu bitki, günümüzde Avrupa ve Asya'nın dağlık bölgelerinde bir relikt bitki olarak yetişmektedir. Türkiye'de ise yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmışken, Ardahan ilinde yeniden tarımı yapılmaya başlanmıştır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.