Ulusal ilaç Şirketi’nin Türkiye’den çekilme kararı alması hastaları zor durumlara soktu. Üstüne üstük satışı durdurulan ilaçların muadili de bulunmuyor.
Özellikle kronik hastalığa sahip olan vatandaşların işleri epey bir zorlaştı. Demans, epilepsi, migren hastaları bu ilaçların herhangi bir muadillerini de bulamıyor.
Eczacı İsmail Toprak, "Ben yaklaşık 35 yıllık eczacıyım. Bu yıla kadar bu kadar yok ilaçla karşılaşmadık. Kalp, tansiyon hastaları, yaşı ilerlemiş insanlar, kanser hastaları, acil kullanılması gereken yaşamsal ilaçlara yok demek zorunda kalıyoruz " diyerek çaresizliğini dile getirdi.
Yaşanan ilaç krizine dair açıklamalarda bulunan İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Pınar Özcan, İlacı üreten firmanın Türkiye’de istediği fiyatı devlet tarafından alamadığı için Türkiye pazarından ayrılma kararı aldığını ifade ederek aslında bu durumun çok da garip olmadığını dile getirerek çok mantıklı olduğuna değindi.
Ama bu mantık hastaları ve eczaneleri zor duruma soktuğuna da değinen Özcan bu durumun özellikle kronik hastalığa sahip olan insanları zor duruma soktuğunu ifade ederek tek çarenin hastanın doktor tedavisi sonunda yeni bir tedavi talep etmesi olduğu söyleyerek bu durumun nedeni olarak da ilaçların muadilinin olmamasını gösterdi.
Konuyla Türk Eczacılar Birliği de yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada bir an önce tedbir alınması gerektiği ve yerli ilaç sanayisinin desteklenmesi vurgulandı.