26 Mart Kadir Gecesi mi? 2025 Diyanet Kadir Gecesi tarihi

26 Mart Kadir Gecesi mi? 2025 Diyanet Kadir Gecesi tarihi

Kadir Gecesi’nin hangi tarihte idrak edileceği, Kuran-ı Kerim’de bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilen bu mübarek geceyi kaçırmak istemeyenler için merak konusu. Her yıl Ramazan’ın son 10 gününe girildiğinde, Kadir Gecesi’nin hangi tarihe denk geleceği, Müslümanlar tarafından araştırılmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2025 yılına ait dini günler takvimine göre Kadir Gecesi’nin tarihi belli oldu. Peki, 2025 Kadir Gecesi ne zaman idrak edilecek? 26 Mart Kadir Gecesi mi?

2025 Kadir Gecesi’nin ne zaman idrak edileceği, İslam dünyası için kutsal sayılan bu önemli gecenin yaklaşmasıyla birlikte sıkça sorgulanıyor. Kuran-ı Kerim’de daha fazla sevap kazanma fırsatı sunduğu belirtilen Kadir Gecesi, Müslümanlar için büyük bir öneme sahip. 2025 Kadir Gecesi’nin hangi tarihe denk geleceği merak ediliyor. 26 Mart Kadir Gecesi mi olacak?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan 2025 dini günler takvimine göre, Kadir Gecesi, Ramazan’ın 27. gecesine denk gelen 26 Mart 2025 Çarşamba günü idrak edilecek.

KADİR GECESİ’NİN ÖNEMİ

Kadir Gecesi, İslam inancına göre, Kur'an’ın Allah tarafından Cebrail aracılığıyla Peygamber Muhammed’e indirilmeye başlandığı gecedir. Ramazan’ın son günlerine denk gelir ve Kuran’da bu gecenin “bin aydan daha hayırlı” olduğu belirtilmiştir. Bir hadiste, önceki ümmetlerin uzun ömürlü olmaları sebebiyle fazla sevap kazanma fırsatına sahip oldukları, buna karşılık Müslümanlara Kadir Gecesi’nin verildiği vurgulanır (el-Muvaṭṭaʾ, İʿtikâf, 15).

KADİR GECESİ’NDE NELER YAPILIR?

Kandil gecelerinde, geceyi takip eden ertesi gün oruç tutmak müstehaptır. Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Şaban’ın on beşinci gecesinde (berat gecesi) o geceyi ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Allah o gece, güneşin batmasıyla dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve fecir doğana kadar şöyle der: ‘Benden af dileyen var mı ki onu affedeyim? Benden rızık isteyen var mı ki ona rızık vereyim? Benden bir musibet isteyen var mı ki ona afiyet vereyim?’” (İbn Mâce, İkâmetü's-salavât, 191 [1388]; Tirmizî, Savm, 39 [739]).

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.