3 katı birden zamlanacak' Bir ay sonra başlayacak!

3 katı birden zamlanacak' Bir ay sonra başlayacak!

Gelecek ay itibarıyla, son iki yıldır uygulanan konut kiralarındaki %25'lik zam sınırı kaldırılacak. Bu değişiklikle, birçok ev sahibi kiracılarına TÜFE oranında artış yapma hakkına sahip olacak.

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, son bir yıllık enflasyon %75'e yükseldi. Bu durum, ev sahiplerinin kiralarını üç kat artırabilme olasılığını doğuruyor.

Türkiye'de kira artış oranları genellikle TÜFE oranına göre belirleniyor. Ancak, 2022 Temmuz'undan itibaren yapılan bir düzenlemeyle, kira artışları geçici olarak %25 ile sınırlandırılmıştı.

Bu sınırlama süresi boyunca ev sahiplerinin tepkisini çeken uygulama, iki yılın ardından sona erecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira zam sınırının gelecek ay itibarıyla kaldırılacağını açıkladı. Bu, enflasyonun etkisiyle artan ev kiralarında yüksek oranlı zamların geri döneceği anlamına geliyor.

Temmuz ayı itibarıyla birçok ev sahibi, sözleşmelerinde belirtilen tutar kadar zam yapma hakkına sahip olacak. TÜFE'ye bağlı olmayan sözleşmelerde herhangi bir zam sınırı bulunmazken, çoğu sözleşmede belirleyici olan TÜFE, %75.45 seviyesine yükseldi.

Temmuz ayında yapılacak sözleşmelerde belirleyici olacak oran, 3 Temmuz'da açıklanacak enflasyon verisi ile kesinleşecek. Uzmanlara göre, önümüzdeki ay da benzer enflasyon rakamlarının açıklanması bekleniyor ve bu, şu anki %25'lik kira zam sınırının bir anda üç kat artacağı anlamına geliyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.