30 Ağustos Zafer Bayramı destanı: Ya istiklal ya ölüm!

30 Ağustos Zafer Bayramı destanı: Ya istiklal ya ölüm!

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde 26 Ağustos'ta başlayan ve 30 Ağustos'ta zaferle taçlanan Büyük Taarruz'un 102. yıl dönümünü, bir kez daha büyük bir coşku ve gururla kutluyoruz.

30 Ağustos, esaretin pençesine düşürülmek istenen bir milletin "Ya istiklal ya ölüm" diyerek dünyaya meydan okuduğu ve yedi düvele karşı yürüttüğü destansı mücadelenin zaferle taçlandığı anlamlı bir gündür.

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI'NIN ANLAM VE ÖNEMİ

Atatürk'ün önderliğinde gerçekleştirilen ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak da anılan Büyük Taarruz, zaferle sonuçlanmasının ardından Yunan orduları İzmir'e kadar takip edilmiş; 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtarılmasıyla birlikte Türk toprakları Yunan işgalinden tamamen arındırılmıştır.

30-agustos-zafer-bayrami-965-2-41.webp

İşgalci güçlerin ülke sınırlarını tamamen terk etmesi ilerleyen bir dönemde gerçekleşmiş olsa da, 30 Ağustos, ülke topraklarının geri kazanılmasının simgesi olarak kabul edilir.

İlk kez 1924'te Afyon'da Başkumandan Zaferi olarak kutlanan bugün, 1926'dan itibaren Türkiye'de Zafer Bayramı adıyla resmi bir bayram olarak kutlanmaktadır.

thumbs-b-c-c9d98f868d6809c139869e0b462d08a5.jpg

30 Ağustos, ilk kez 1924 yılında Dumlupınar'da, Çal Köyü yakınlarında Cumhurbaşkanı Atatürk'ün de katıldığı bir törenle Başkumandan Zaferi adıyla kutlanmıştır. Zaferin kutlanmasının iki yıl gecikmesinin başlıca nedeni, 1923 yılının hem ulusal hem de uluslararası düzeyde yeni Türkiye için oldukça yoğun geçmesiydi.

Çal köyünde düzenlenen ilk törende Atatürk, milli ruhun diri tutulmasının ne kadar önemli olduğunun altını çizmiş ve Meçhul Asker Abidesi'nin temelini eşi Latife Hanım ile birlikte atmıştır.

ataturk-30-agustos.jpeg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.