5 yılda Alman pasaportu Almanya'da çifte vatandaşlık yolu açıldı

5 yılda Alman pasaportu Almanya'da çifte vatandaşlık yolu açıldı

Almanya'da yaşayan göçmenler için önemli bir gelişme yaşandı. Çifte vatandaşlık hakkını elde etmeyi kolaylaştıran yasa, Parlamento tarafından onaylandı.

Almanya'da yeni hükümetin ilk icraatlarından biri olan "Vatandaşlık Yasasının Modernizasyonu Yasası" bugün Federal Meclis'te kabul edildi. Bu yasayla Alman vatandaşlığına geçiş koşulları kolaylaştırıldı.

Yasa tasarısı, Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) tarafından hazırlanmıştı. Tasarı, 382 milletvekilinin desteğiyle onaylandı. 234 milletvekili tasarıya karşı oy kullanırken 23 milletvekili de çekimser kaldı. Yeni yasanın nisan ayında yürürlüğe girmesi planlanıyor. Yeni yasaya göre, Alman vatandaşlığına başvurmak için gereken yasal ikamet süresi 8 yıldan 5 yıla düşürüldü.

german-passport.jpg

Almanya'da vatandaşlık yasasında yapılan değişikliklerle birlikte, Alman vatandaşlığına başvurmak isteyen yabancılar için bazı şartlar kolaylaştırıldı. Almanya'da uyum sağlamak için çeşitli faaliyetlerde bulunanlar için bu süre daha da kısaltıldı. Bu faaliyetler arasında eğitim, meslek, gönüllülük veya dil öğrenme gibi konular yer alıyor.

Yeni yasayla birlikte, Almanya'da doğan ve büyüyen çocuklar için çifte vatandaşlık hakkı da tanındı. Böylece, 23 yaşına kadar anne-baba vatandaşlığı ile Alman vatandaşlığı arasında seçim yapmak zorunda kalan gençlerin bu sorunu ortadan kalktı. Almanya'da doğan çocukların Alman vatandaşlığı alabilmesi için ebeveynlerinden birinin en az 5 yıl ülkede yasal olarak yaşamış olması yeterli.

maxresdefault.jpg

Alman vatandaşlığına geçmek isteyenlerin sosyal yardım almaksızın kendilerinin ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin geçimini sağlamaları da bir diğer şart. Ancak, bu şart misafir işçi jenerasyonu ve son 2 yılda 20 ay tam gün çalışmış olanlar için geçerli değil. Ayrıca, misafir işçi jenerasyonu için yazılı sınava girmek de gerekmiyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.