Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, toz taşınımının etkisi altında olan Diyarbakır, Mardin, Şırnak ve Batman için uyarılarda bulunarak önemli bilgiler aktardı.
Kuzey Afrika ve Suriye üzerinden gelen toz taşınımının Güneydoğu Anadolu'da etkisini gösterdiği bir dönemde, uzmanlar dışarıda bulunmanın risklerine dikkat çekiyor.
Prof. Dr. Şenyiğit, toz taşınımının dünya için önemli bir doğa olayı olduğunu belirterek, bu tozların dünyanın dört bir yanına dağıldığını ve ekosistem için bir nevi gübre görevi gördüğünü ifade etti.
Ancak, toz taşınımının belirli bir miktarı aştığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurgulayan Şenyiğit, bölgedeki toz miktarının endişe verici boyutlara ulaştığını dile getirdi.
Özellikle Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinin toz taşınımından en çok etkilenen yerler olduğunu belirten Şenyiğit, bu durumun özellikle alerjik hastalığı veya akciğer rahatsızlığı olan kişiler üzerinde ciddi etkilere yol açabileceğini söyledi.
Dünya genelinde hava kirliliğinin ciddi bir sorun olduğunu ifade eden Şenyiğit, yılda 7 milyon insanın hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti.
Türkiye'de ise bu rakamın 30 bin civarında olduğunu dile getiren Şenyiğit, mevcut durumun ciddi bir krize yol açabileceğini vurguladı.
Bu nedenle, vatandaşlara dikkatli olmaları, mümkünse dışarı çıkmamaları, çıkmaları gerektiğinde maske kullanmaları ve şikayetlerinin artması durumunda bir uzmana başvurmaları tavsiyesinde bulundu.
Mardin'de yaşayan vatandaşlar da tozun alerjiye neden olduğunu ve maske takmanın önemli olduğunu belirterek diğer vatandaşları uyardı.