Japon bilim adamları, 70 ile 80 yaş aralığındaki bir kişinin gençliğinin ilk yıllarındaki kadar hızlı yürümesi durumunda 80 ile 90 yaşlarına kadar yaşama şansının çok yüksek olduğunu kanıtladılar. Çalışmanın başlamasından yaklaşık 10 yıl sonra Japon bilim adamları, aynı kişilerin yürüme hızlarını tekrardan ölçtüler ve yürüme hızlarının ortalama yüzde 7,5 oranında arttığını tespit ettiler.
Ayrıca Japon bilim adamları, 60 ile 70 yaş aralığında bulunan bir kişinin saniyede yaklaşık 2 metre gibi bir hızla yürümesi durumunda, çok yüksek ihtimalle uzun bir hayat yaşayacağını tespit etmiş oldular.
Yürüme hızı düşükse (saniyede yaklaşık 0,5 metre), uzun yaşama olasılığı önemli ölçüde azalıyor. Bilim adamları, kadınlarda uzun ömürlü olma ihtimalinin çok daha yüksek olduğunu da bu çalışmaları sonrası kanıtlamış bulunuyorlar.
Ünlü Japon bilim adamı Hidenori Arai, Japonların tam da hızlı yürüme hızları ve sürekli yürüyüşleri nedeniyle daha genç göründüklerini belirtti. Gençlik durumunun kişinin yürüme hızıyla orantılı olduğunu ve hızlı yürüyen insanların 80 yaşından fazla yaşam olasılığının fazla olduğunu belirtti.
Bilim adamları, kalp ve kan damarlarını çalıştırdığı için günde en az bir buçuk saat boyunca, temiz havada yürümeyi ve aynı zamanda tempolu bir yürüyüş ile bu egzersizi düzenli olarak yapılması gerektiğini dile getirdi.
Antioksidanlar, serbest radikallerin oksitleyici etkisini nötr hale getiren, sağlıklı hücre bölünmesini teşvik eden ve erken hücre yaşlanmasını önleyen maddelerdir. Ayrıca antioksidanlar açısından zengin besinler kronik hastalıklara karşı mükemmel bir korumadır. Bu nedenle, dünyanın her yerinden asırlık insanların bu maddeleri içeren ürünlerden olan yeşil çay, kahve, taze sebze ve meyveler, fındık, baklagiller gibi gıdaları bolca tüketmektedirler.
Japonya'daki Okinawa adası, Kaliforniya'daki Loma Linda, Kosta Rika'daki Nicoya Yarımadası, buralarda yaşayan insanların ortalama yaşam süresi 80 ile 90 yıldır ve ayrıca 110 yaşın üzerinde çok sayıda insan da buralarda yaşamaya devam etmektedir.