Afet merkezinden Malatya ve çevresi için kritik uyarı! 6 ve daha büyük olacak

Afet merkezinden Malatya ve çevresi için kritik uyarı! 6 ve daha büyük olacak

Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Malatya ve çevre iller için 6 büyüklüğünde bir deprem beklediklerini belirterek uyarılarda bulundu.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Afet Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin kurucusu Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu Kutoğlu, Malatya'daki 5.9 büyüklüğündeki depremin, bilinen fay hatları haritasında yer almayan "bilinmeyen bir fay" üzerinde meydana geldiğini açıkladı.

Uydu verilerinden elde edilen yüzey hareketlerine göre Pütürge fayının batısında başka bir fayın varlığına işaret edildiğini ve bu fayın yeni depremler üretebileceğini vurguladı.

66-lmjh.webp

Bölgedeki fayların hareket hızının ve tarihsel kırılmaların incelendiğini belirten Kutoğlu, bu fayların gelecekte de 5-6 büyüklüğünde depremler üretmeye devam edebileceğini ve 7,2 büyüklüğüne kadar varabilecek depremlerin yaşanabileceğini ifade etti.

"6 VE DAHA BÜYÜK BÜYÜKLÜKTE DEPREM ÜRETEBİLİR"

Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Malatya'da meydana gelen son depremin 6 Şubat depremlerinin artçısı olmadığını belirterek, bu depremin farklı bir segmentte oluştuğunu ifade etti.

Kutoğlu, “Bu depreme artçı demek doğru değil, çünkü bu deprem 6 Şubat'taki faydan bağımsız bir segmentte meydana geldi. Ancak 6 Şubat depreminin enerji aktarması sonucu, bu segmentteki faylar stres yüklenmiş olabilir ve enerjisini açığa çıkarma süresini hızlandırmış olabilir” dedi.

deprems-nidk.webp

Ayrıca, bu depremin bir öncü mü yoksa ana deprem mi olduğunun şu an için kesin olmadığını belirten Kutoğlu, haritalarda henüz yer almayan bir fay üzerinde gerçekleştiğini düşündüklerini söyledi. Bölgedeki fayların boyutlarının ve yapılarını bilmedikleri için kesin bir öngörüde bulunmanın zor olduğunu ifade eden Kutoğlu, bu bilinmeyen fayların büyük depremler üretebileceği konusunda uyardı. Bölgedeki fay hatlarının jeolojik ve paleosismolojik çalışmalarla doğrulanması gerektiğini vurguladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.