Ağaçkakanlar, doğanın en ilgi çekici hayvanlarından biridir. Ağaçkakanlar ağaç kabuklarını gagalarıyla delerek, altında saklanan böcek ve tırtıllarla beslenirler. Kafatasları çok sağlamdır ve beyinlerini saran kemik, ağaçlara vurdukları sert darbelerden onları korur.
Ağaçkakanlar, yiyeceklerini başka hayvanlardan saklamak için doğuştan gelen bir yeteneğe sahiptir. Ağaçlara gagalarıyla oyuklar açarak, meşe palamutlarını bu oyuklarda gizlerler. Ağaçkakanlar, meşe palamutlarını ağaç gövdesine çekiç gibi çakarak doğada yaşam mücadelesi verirler. Ağaçkakanlar, gagalarıyla en katı ağaçlarda bile oyuk açabilirler.
YANINDAN GEÇENLER ANLAYAMAZ
Ağaçkakan, kışın yiyecek bulabilmek için yaz boyunca ölü bir ağaç kütüğüne delikler açar ve bu delikleri meşe palamutlarıyla doldurur. Ağaçkakanlar, bir ağaçta yaklaşık 50 bin adet meşe palamudu saklayabilirler. Ağacın yanından geçen insanlar ise içinde meşe palamudunun saklı olduğunu anlayamazlar bile.
ÇİVİ GİBİ ÇAKIP SAKLIYORLAR
Ağaçkakanlar, gagalarıyla bir ağacın içini oyar ve 50 bin adet meşe palamudunu burada gizleyerek yiyeceklerini başka hayvanlardan korur. Bu hayvanlar, her deliğe tek bir meşe palamudu gelecek şekilde palamutları çivi gibi çakarlar. Fakat bu işlem ağaçkakan için çok zaman alır. Çünkü, önceden açtığı deliklere uygun büyüklükte palamut bulup yerleştirmeye çalışır.
TAM 50 BİN TANE BİRİKTİRİYORLAR
Ağaçta açtığı delik eğer palamuttan büyük olursa, palamut gevşek kalır ve başka kuşlar tarafından alınabilir. Eğer, delik palamuttan küçük olursa, palamut zorlanarak deliğe sokulur ve bu da palamuta zarar verir.
Bu yüzden ağaçkakan, deneme yanılma yöntemiyle palamutta uygun delik açmaya çalışır. Zamanla palamutlar küçülür ve kurur. Bu yüzden yenileriyle değiştirilmeleri gerekir. Ağaçkakanlar, büyük bir ağaçta bu palamutlardan “50.000” tane biriktirebilirler.