Ak Parti yetkilisi duyurdu! O meslek gruplarına vergi geliyor

Ak Parti yetkilisi duyurdu! O meslek gruplarına vergi geliyor

Hükümet, yeni vergi paketi üzerinde çalışmaları sürdürürken, AK Parti yetkilileri bazı meslek gruplarına yönelik peşin vergi uygulaması hakkında açıklamalarda bulundu.

AK Parti, yaptığı etki analizinde, belirli meslek gruplarının kazançları ile ödedikleri vergiler arasında uyumsuzluk olduğunu tespit etti. Buna göre, vergi önceden tahsil edilecek, ardından beyanname verilecek ve mahsuplaşma vergi dönemi sonunda yapılacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in vergi muafiyet ve istisnalarının gözden geçirildiğini ve bu konuda düzenlemelerin kamuoyuna açıklanacağını belirtmesinin ardından, hükümet yeni vergi paketi için hazırlıklara başladı. Bu pakette doktor, mühendis, diş hekimi ve bazı serbest meslek gruplarına yönelik "peşin vergi" uygulaması yer alıyor.

img-2443.jpgTürkiye gazetesinde yer alan habere göre, AK Parti yetkilileri, yapılan etki analizinde doktor, mühendis, diş hekimi ve bazı serbest meslek gruplarının ödediği vergilerle ilgili yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini belirtti.

AK Parti yetkilileri, "Bazı meslek gruplarının lüks bir yaşam sürdüğünü, son model arabalar kullandığını görüyoruz. Bu yaşam tarzı iyi bir kazancı gerektirir. Ancak ödedikleri vergiye baktığınızda, kazançları ile uyumsuzluk var. Hatta hiç kazanmıyormuş gibi vergi ödemeyenler bile var. Bunun önüne geçmek istiyoruz," dedi.

Serbest meslek gruplarına yönelik peşin vergi uygulamasının gündemde olduğunu ifade eden AK Parti yetkilileri, "Vergi peşin alınmalı, daha sonra beyanname verilmelidir. Vergi dönemi sonunda mahsuplaşma yapılacak. Bu yöntem, vergi kaçırmanın önüne geçer. Çünkü hiç kimse vergi incelemesine tabi olmak istemez. Beyan edilen matrah, alınan vergiden daha düşük gösterilirse, incelemeye tabi tutulacaklarını bilirler," şeklinde konuştu.

kocaeli-u.jpegAsgari Kurumlar Vergisi uygulamasının sadece küresel şirketler için değil, yurt içindeki şirketler için de uygulanacağını belirten AK Parti yetkilileri, "Yaptığımız çalışmada, Türkiye çapında vergi matrahı konusunda ilk 100’e giren firmaların ödediği verginin bile kasaya girer girmez çıktığını gördük. Çünkü istisna, teşvik ve muafiyetler nedeniyle, bu vergi hazinede kalmıyor. Yapılan çalışma ile istisnalardan yararlansa bile, muafiyeti olsa bile, en az %15 kurumlar vergisi ödemek zorunda olacaklar," değerlendirmesini yaptı.

1x-1-kopya.jpgVergi paketinin ardından Kamu İhale Yasasında da istisnaların yeniden ele alınacağını belirten AK Parti yetkilileri, "Şu anda, kamu kurumları 'Acil' deyip, bu istisnalara sığınarak mal veya hizmet alımı yapmak istiyor. Bunun önüne geçilecek. İstisnaların kapsamı daraltılacak. 30’dan fazla istisna söz konusu. Bunlar azaltılacak. Ayrıca, kanunda pazarlık usulünün düzenlendiği 21’inci madde yeniden ele alınacak," açıklamasında bulundu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.