İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya yaptığı açıklamada İliç'te maden sahasında yaşanan toprak kaymasında 9 kişiye ulaşılamadığını söyledi. Bakan Yerlikaya, bölgede 400 personelin katıldığı bir arama kurtarma çalışmasının sürdüğünü söyledi.
SİYANÜR SIZINTISI NEDENİ İLE KAPATILMIŞTI
Çöpler Altın Madeni'nde 21 Haziran 2020'de siyanür sızıntısı meydana gelmişti. Siyanür sızıntısının ardından bölgede temizlik çalışması yapılmış, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise ilgili firmaya para cezası uygulamıştı. Madenin faaliyetleri de durdurulmuştu.
Ulusal ve uluslararası mevzuatlarda belirtilen standartlara göre iyileştirmelerde bulunan firma, 22 Eylül 2022'de yeniden açılmıştı.
FİRMADAN YAZILI AÇIKLAMA
Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. feci olaydan sonra bir açıklama yaptı. Anagold Madencilik yaptığı açıklamada olayla ilgili yetkililere kısa sürede haber verildiği ve acil durum planının uygulandığı söylendi.
Anagold Madencilik faaliyetlerde çalışan sağlığını ve güvenliğini merkeze alan bir kuruluş olduklarını belirterek olayın ivedilikle açığa kavuşturulması için tüm imkanlarını kullanacaklarını belirtti.
Faciaya ilişkin 4 Cumhuriyet savcısı ve 4 müfettiş görevlendirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da yaptığı açıklama ile bakanlığın 3 başmüfettiş ile 1 müfettişi görevlendirildiğini duyurdu.
Anagold Madencilik'in 2010 yılından bu yana altın üretimi yaptığı Çöpler Altın Madeni sahasında, Eski Değirmen mevkisindeki liç alanında istiflenen toprak, saat 14.30'da kaydı. Binlerce ton ağırlığındaki toprak aşağıya doğru kaydı.
BAKAN YERLİKAYA: KAYIP 9 KİŞİ ARANIYOR
Felakete ilişkin açıklama yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, madenin içinden çıkarılarak istiflenen toprağın kaydığını söyledi. Yerlikaya alanda 400'e yakın çalışanın arama yaptığını, 667 işçiden 9'un eksik olduğunu belirtti. Yerlikaya kaymanın yer altında değil yer üstünde olduğunu vurguladı.