Altın sahipleri bunu beklemiyordu! Yıllar sonra bir ilk

Altın sahipleri bunu beklemiyordu! Yıllar sonra bir ilk

Altın sahipleri bu kararı beklemiyordu. 5 yıl sonra bir ilk yaşandı.

2019'dan itibaren dünya genelinde etkili olan yüksek faiz politikaları, geçmiş yıllarda doruk noktasına ulaştı.

ABD Merkez Bankası (Fed), faiz oranlarını %5.25 ile %5.50 aralığında tutarak son 20 yılın en yüksek seviyelerinde tutarken, piyasalarda önemli hareketlilik yaratan karar Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB) geldi.

Altında 50 yıl sonra bir ilk yaşandı! Yatırımcısı ecel terleri dökecek 11

5 YIL SONRA BİR İLK YAŞANDI

ECB, dünkü kararıyla gösterge faiz oranını 25 baz puan düşürerek %4.50'den %4.25'e çekti. Mevduat faiz oranını da 25 baz puan azaltarak %4'ten %3.75'e indirdi.

Bu karar, pandemi sonrası gelişmiş ülkeler arasında ilk faiz indirimi olarak kaydedilirken, Euro bölgesi böylelikle 5 yıl aradan sonra ilk kez faiz indirimi yoluna gitti.

Altında 50 yıl sonra bir ilk yaşandı! Yatırımcısı ecel terleri dökecek 9

"ALTINDAKİ YÜKSELİŞ İÇİN İŞARET FİŞEĞİ OLACAK"

Yılın ilk aylarında Fed'in peş peşe faiz indirimlerine gitmesini bekleyen piyasalar, son aylarda gelen ekonomik verilerin ardından bu beklentilerini yılın son çeyreğine ertelemişti. ABD Merkez Bankası'nın gelecek aylarda yapacağı toplantılarda, tıpkı ECB gibi 25 baz puanlık faiz indirimine başvurması beklenirken, söz konusu adım altın fiyatları için tarihi bir kırılmaya neden olabilir.

Altında 50 yıl sonra bir ilk yaşandı! Yatırımcısı ecel terleri dökecek 5

"DOLAR DÜŞECEK, ALTIN FIRLAYACAK"

Son aylarda jeopolitik risk faktörleri nedeniyle yukarı yönlü ataklar yaşamış olsa da, yüksek Fed faizleri nedeniyle beklenen baskıyı kıramayan altın fiyatları için ekonomi piyasaları, Fed faizlerinin bir milat olacağını düşünüyor.

Dünyaca ünlü bankalar, ABD tarafından başlatılacak faiz indirimleriyle birlikte dolar yatırımcılarının bloklar şeklinde altın ve kripto paralara yöneleceğine işaret ederken, çok sayıda ekonomist için bu adımların ardından ons altında tarihi zirvelerin görülmesi 'kaçınılmaz' olarak değerlendiriliyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.