Altını olan herkesi ilgilendiren detay, sektörü derinden etkiliyor. Kuyumcuların dertli olduğu konuyu İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık, detaylarıyla anlatıp özenle vurguladı.
SEKTÖRE ZARAR VERİYOR
İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık, bankaların kuyumcu firmalarına verdiği imkanları olumlu bulduklarını söyledi ancak buna karşın yürürlükte olan kota uygulamasının sektöre zarar verdiğini anlattı.
Altın ithalatına getirilen kota uygulamasının yürürlükten kaldırılması gerektiğini söyleyen Atayık, Türk kuyumculuk sektörünün bu uygulamadan olumsuz yönde etkilendiğini kaydetti.
Atayık tarafından yapılan yazılı açıklamada, bu uygulamanın geçtiğimiz yıl işlenmemiş altın ithalatında hayata geçirildiğini ve kota nedeniyle üreticilerin yurt dışı pazarında zorluk yaşadıklarını söyledi. Kota uygulaması nedeniyle yüksek fiyat tablosunun oluşması sonucunda, üreticilerin ihracat müşterilerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldıklarını anlattı.
Kota uygulamasından önce altın sektörünün dünya liderliğini hedeflediğini aktaran Atayık, şimdilerde sektörün zorluk çektiğinin altını çizdi. Atayık, yazılı açıklamasının devamında ise “Hızlı çözüm üretilmez ve altın kota uygulaması tümüyle kaldırılmazsa Türk kuyumculuk sektörünün dünya ölçeğinde yıllardır adım adım kazandığı alanı kaybetmekte olduğu bilinmelidir” dedi.
NEGATİF SONUÇLARI GÖRÜLDÜ
Mustafa Atayık, uygulamadan ihracatçı firmaların dışında orta boy atölyeler ve küçük işletmeleri bulunan üreticilerin de olumsuz etkilediğini ifadelerine ekledi.
Uygulamanın negatif sonuçlarını ise İstanbul Mücevher Fuarı'nda gözlemlediklerini belirten Atayık, konuyla alakalı olarak gerekli kurumlarla piyasanın durumunu paylaştıklarını da ifade etti.
Mücevher İhracatçıları Birliği, İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Sanayi Odası'ndaki kuyumculuk komiteleri ile ilgili bakanlıklara ve kurumlara durumu anlattıklarını belirten Akayık, çözüm olarak kota uygulamasının yürürlükten kaldırılması gerektiğinin altını çizdi.
BANKALARIN VERDİĞİ İMKANLAR OLUMLU
Perakende satış gerçekleştiren kuyum işletmelerinin Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilerek yetki belgelerinin bulunduğunu, üreticilerinse yetki belgelerinin olmadığını söyleyen Atayık, konuyla ilgili şunları anlattı:
“Üreticilerimizin sahip oldukları üretim kapasitelerine göre sunacakları ve bağlı oldukları kuyumcu meslek odaları, ticaret ve sanayi odaları marifetiyle aldıkları 'Kapasite Raporları' esas alınarak ve ihracatçılara uygulanan ons başına 10 dolar ilave fiyatla ham maddeleri olan altına ulaşımlarına imkan tanınmalıdır.”
Öte yandan Akayık, bankaların sektördeki kuyumcular için verdikleri imkanların olumlu olduğunu belirtti.