Gün içerisinde sıklıkla yoruluyorsanız, sebebi yaşantınızın temposu olmayabilir. Vücudunuz vitamin eksikliklerinden çok hızlı bir şekilde etkilenerek reaksiyon gösterir. Uzmanların ifadelerine göre vitamin eksiklikleri yorgunluk halsizlik odaklanamama gibi belirtilerle karakterizedir.
İlk olarak yapmanız gereken beslenme düzeninizi gözden geçirmek ve hazır ve paketlenmiş gıdalar içeren gıdalarla beslenme alışkanlığınız varsa bunu hayatınızdan çıkarmak olacaktır.
Takviye almayı da tercih edebilirsiniz. Ancak uzman önerilerine göre ilaçlar farklı birleşenler içerdiğinden ilk olarak vitamin eksikliklerinde, eksik olan vitamine yönelik doğru bir besinle beslenmek tercih edilmesi gereken bir yöntemdir.
Uykusuzluk halsizlik yorgunluk gibi belirtiler varsa aklınıza ilk olarak vitamin eksikliği gelebilir. Bu noktada eğer belirtiler kronik olarak seyrediyorsa bir doktora görünmeniz ve yapılan tahliller neticesinde vitamin değerlerinizde bir eksiklik olup olmadığını kontrol etmeniz gerekmektedir.
Kendi kendinize teşhis koymak yanlış bir beslenme düzeni oluşturmanıza sebep olabilir. Takviyelere başvurmadan önce beslenmenizi değiştirebilirsiniz.
Kırmızı et, balık, yumurta, kuru meyveler, yeşil yapraklı sebzeler, demir açısından oldukça zengin besinlerdir.
Öte yandan C vitamini içeren portakal mandalina çilek brokoli gibi besinlerin Demir emilimini arttırdığını da unutmayın. Demir içeren bir besin tükettikten bir süre sonra sindiriminin ardından tüketeceğiniz C vitamini içeren herhangi bir besin ya da Demir emilimini kolaylaştıran herhangi bir besin tüketmenizde faydalı olacaktır.
Hızlı büyüme dönemlerinde, özellikle çocuklarda ve gençlerde, vücut daha fazla demire ihtiyaç duyar. Eğer bu dönemde demir alımı yeterli değilse, demir eksikliği gelişebilir.
Kronik kan kaybı, demir eksikliğinin en yaygın nedenlerinden biridir. Adet dönemi, mide veya bağırsak kanamaları, sindirim sistemi hastalıkları gibi durumlar kan kaybına neden olabilir.