Teknoloji devi Apple, yeni Apple Watch 9, Apple Watch 10 Serisi ve Watch Ultra 2'de uyku apnesi tespiti özelliği için FDA'den (ABD Gıda ve İlaç İdaresi) onay aldı.
Geçen hafta gerçekleşen iPhone 16 etkinliğinde tanıtılan bu özellik, yakında çıkacak olan watchOS 11 ile kullanıcılara sunulacak.
Özelliğin etkinleştirilmesiyle, kullanıcının uyku apnesi riski taşıyıp taşımadığını belirlemek için 30 günlük bir süreçte 10 gece boyunca uyku verileri toplanacak. Bu süreçte, Apple Watch'un yerleşik ivme ölçeri sayesinde gece uyku bozukluklarına dair önemli bilgiler de sağlanacak. FDA, bu özelliği “uyku apnesi riskini değerlendiren reçetesiz bir cihaz” olarak sınıflandırıyor. Uyku apnesi, solunumun sığlaşması ya da durması gibi semptomlarla kendini gösteren bir rahatsızlık olup, uykusuzluk, baş ağrısı ve gün içinde aşırı uyuma eğilimi gibi sonuçlara yol açabiliyor.
Apple Watch, kullanıcıların bilek hareketlerini izleyerek solunum düzenindeki bozuklukları tespit ediyor. Normalden sapmalar olduğunda, cihaz bu kesintileri solunum bozukluğu ölçümüyle raporluyor. Belirli bir düzeyde solunum bozuklukları olağan kabul edilse de, sık sık yaşanan bozulmalar uyku apnesiyle ilişkilendirilebiliyor. Apple, kullanıcıya bu verileri bildirimler aracılığıyla ileterek, potansiyel bir sağlık sorununu erken fark etmesine yardımcı oluyor. Kullanıcılar, bu verilerle doktorlarına başvurarak daha bilinçli bir sağlık değerlendirmesi yapabiliyor.
Apple bu alanda ilk olan şirket değil. Uyku apnesi tespitini daha önce Withings sunmuştu, ayrıca Samsung da Galaxy Watch serisi için FDA onayını almıştı.