Araç satın almak isteyen vatandaşlara avukattan kritik uyarı geldi. Sıfır araç alımında vatandaşlar satış tarihindeki fiyat ve teslim tarihindeki fiyat farklılığı nedeniyle bir takım sıkıntılar yaşıyor.
Avukat Mücahit Küçük, Proforma fatura detayına dikkat çekerken “Vatandaşlar proforma fatura değil, alım yapıldıktan sonra gerçek faturalarını almalı” diye belirterek mağduriyet yaşanmaması için uyarılarda bulundu.
Faturanın kesilmesinin ardından yapılacak fiyat değişimleri tüketiciyi bağlamadığı belirtildi. Avukat Mücahit Küçük, proforma faturaların gerçek fatura yerine geçmediğini ve teklif niteliği taşıdığını ifade etti.
SATIN ALIMDAN SONRA FAZLA PARA ALIYORLAR
Son zamanlarda sıfır araç satın alan vatandaşlardan bayilerin aracın satın alınması esnasında kararlaştırılan bedelden daha fazla bedel istenildiği yönünde şikâyetlerin arttığını aktaran Avukat Küçük, sıfır araç satan bayilerin satışı yapılan aracın teslimine kadar geçen sürede aracın fiyatının artması nedeniyle vatandaşlardan anlaşılan bedelden farklı olarak fiyat artışı talep ettiğini söyledi.
Avukat Mücahit Küçük, bazı bayilerin istenilen fiyat farkının ödemesi yapılmadığı durumunda aracın teslimi yapmadığını dile getirdi. Mücahit Küçük, “Uygulamada sıfır araç satan bayiler, vatandaşların satın almayı kararlaştırdığı araçların niteliğini ve satış bedelini gösteren proforma fatura düzenleyerek aracın teslimini daha sonra gerçekleştirileceğini söyleyerek araç satım işlemini gerçekleştiriyorlar. Ancak bu durum vatandaşların aleyhine sonuç doğurabilecek niteliktedir.” Dedi.
PROFORMA FATURALARINA DİKKAT
Mücahit Küçük, bunun nedenini açıkladı. Ticari hayatta proforma fatura, henüz gerçek bir ticari işlem gerçekleşmeden önce müşteriye sunulan ve gelecekteki bir satışın veya işlemin koşullarını ve ayrıntılarını özetleyen bir fatura türü olduğunu belirten Mücahit Küçük, proforma fatura hakkında bilgi verdi.
Proforma fatura, müşteriye sunulan bir teklif olarak kabul edilirken, herhangi bir ödeme yapılmadan önce, müşteri tarafından onaylanması ve kabul edilmesi gereken tüm koşulların açıkça belirtilmesini sağlamakla hükümlüdür.
Mücahit Küçük, proforma faturanın gerçek bir faturaya benzediğini ancak bir işlem gerçekleşmediği için resmi bir belge olarak kabul edilmeyeceğini söyledi.
"PROFORMA FATURALARIN HUKUKİ GERÇEKLİĞİ YOK"
Küçük, vatandaşların satın alım işleminin yapılmasının ardından gerçek faturalarını kestirmeleri gerektiğini belirtti. Hukuken proforma fatura, bir işlem gerçekleşmeden önce müşteriye sunulan bir teklif niteliğinde olduğundan resmi bir belge olarak kabul edilmediğinin altını çizen Mücahit Küçük, “Bu nedenle, proforma faturanın hukuki niteliği satıcılar tarafından kesilen gerçek fatura kadar yüksek değildir. Yani proforma faturanın adı her ne kadar fatura olarak geçse de yürürlükte olan kanunlarımız kapsamında bir fatura niteliğine sahip değildir. Dolayısıyla meydana gelebilecek uyuşmazlıklarda ellerinde sadece proforma fatura olan vatandaşlar proforma faturaya dayanarak satın alınan aracım teslimi için bayileri zorlayamayacaktır.” İfadelerini kullandı.