Asgari ücret zammı belli oldu: Banka devi resmen açıkladı

Asgari ücret zammı belli oldu: Banka devi resmen açıkladı

Alman banka devi Deutsche Bank, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak asgari ücret için tahminini açıkladı.

Deutsche Bank ekonomistleri Yiğit Onay ve Christian Wietoska, 7 Ekim 2024 tarihli raporu ile Türkiye ekonomisine dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Ekonomistler, İstanbul’da iki günlük ziyaretleri kapsamında, yerel politika yapıcılar, bankalar, finansal kurumlar ve akademisyenlerle görüşen ekonomistler, Türkiye'deki makro-finansal dengelenmenin yatırımcılar arasında kabul gördüğünü belirtiyorlar.

Deutsche Bank ekonomistleri tarafından yayınlanan raporda, enflasyon ve asgari ücret zammına dair dikkat çekici değerlendirmeler yer aldı. Rapora göre genel beklenti, 2025'e kadar doğru politikalarla enflasyonun sürdürülebilir şekilde düşeceği belirtilirken dezenflasyon sürecinin beklenenden uzun sürebileceği ve bazı zorlukların devam ettiği vurgulanıyor. İç talebin beklenenden güçlü olduğuna dikkat çekilse de, ani bir ekonomik çöküş beklenmiyor. 2024’ün ikinci yarısında gelir politikasının dezenflasyonu destekleyeceği öngörülüyor.

Raporda ayrıca, piyasa profesyonellerinin enflasyon beklentilerinin daha hızlı azalacağına dair iyimser oldukları, fakat ekonomik koşulların 2025'in ortalarına kadar zorlayıcı olabileceği ifade ediliyor. Para politikasının gevşemesiyle birlikte 2025’in ilk yarısından sonra kademeli bir rahatlama bekleniyor. Deutsche Bank’ın 2024 sonu için enflasyon tahmini yüzde 43,9, 2025 sonu içinse yüzde 25 olarak güncelledi.

Rapora göre 2025 asgari ücret zammı Türkiye ekonomisinin geleceği için tartışmaların merkezinde yer alıyor. Raporda zam oranının %25-30 aralığında olacağı beliritilirken %30’un üzerindeki bir zam oranının, yavaşlayan ekonomi karşısında işletmeleri zorlayabileceği ve enflasyon beklentilerini bozabileceği belirtiliyor.

Ekonomistlere göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), enflasyon beklentilerini kontrol altına almak için ihtiyatlı bir duruş sergilemeye devam edecek. 2025 Ocak ayında faiz indirimine başlanması ve faizin %47,5’e düşürülmesi bekleniyor. Liranın reel değer kazanmasının süreceği ancak sınırlı olacağı öngörülüyor; hanehalkı ve şirketlerin döviz kurundaki oynaklık risklerine karşı kırılgan olduğu da raporda yer alıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.