Marketlerde satılan dondurulmuş ve konserve yiyecekler, yemeğe vakit ayırmak istemeyen insanlar tarafından çokça tercih edilirler. Pratik oluşları, dondurulmuş besinlerin kullanışlı olarak algılanmasına katkı sağlar. Üstelik birçok yiyecek dondurularak en az altı ay saklanabilir. Ancak dondurulmuş olarak satılamayan ve evde de bu şekilde tüketilemeyen tek bir sebze var.
Peki, asla dondurulmaması gereken sebze hangisi? Konuyla ilgili detayı sizinle de paylaşmak istedik.
Dondurulmuş sebzeler arasında en çok tercih edilenleri bezelye, havuç, brokoli gibi ürünler yer alıyor. Hem ekonomik hem de pratik olan dondurulmuş bu gıdalar kolayca yemek yapmamıza fırsat veriyor. Ancak bir sebze var ki, marketlerde dondurulmuş halde bulmanız adeta imkansız. Üstelik yüksek su içermesi sebebiyle dondurulması önerilmeyen sebze olarak biliniyor. Sizce bu sebze hangisi? İşte detayı…
DONDURULMAMASI GEREKEN TEK SEBZE
Marketlerde birçok sebze dondurulmuş veya konserve olarak satılırken, marul bu kategoriye dahil değildir. Bunun temel nedeni, marulun yapısındaki yüksek su oranıdır.
Marulun %95'i sudan oluşur. Bu özelliği nedeniyle dondurulduğunda dokusu tamamen bozulur, tazeliğini ve gevrekliğini kaybeder. Bu durum, marulun tüketim kalitesini olumsuz etkiler ve pratik kullanımını imkânsız hale getirir.
MARUL NEDEN DONDURULMAZ?
Yapısal Doku Kaybı: Dondurma işlemi sırasında marulun hücre yapısındaki su donar ve çözülme sırasında hücreler zarar görerek yapraklar yumuşar.
Tat ve Kıvam Bozukluğu: Dondurulan marul, gevrek dokusunu kaybeder ve taze marulun lezzetini vermez.
Marul her zaman taze olarak tüketilmelidir. Salatalarda ve yemeklerde kullanmak için ideal formunu koruyabilmesi için buzdolabında muhafaza edilmesi tavsiye edilir. Dondurulmuş sebzeler arasında marulun yer almamasının sebebi de budur.