İtalya’daki IRCCS Neuromed Araştırma Enstitüsü ve LUM Üniversitesi'nin gerçekleştirdiği çalışma, yüksek oranda ultra işlenmiş gıda tüketiminin biyolojik yaşlanmayı hızlandırdığını gösterdi. Araştırmada, 22.000'den fazla katılımcının diyet alışkanlıkları ve biyolojik yaş göstergeleri analiz edildi. Biyolojik yaş, kan dolaşımındaki moleküller ve çeşitli sağlık göstergeleri üzerinden belirlendi ve ultra işlenmiş gıdaların, hücre ve dokulardaki yaşlanma hızını artırdığı gözlemlendi.
Araştırmanın bulgularına göre, ultra işlenmiş gıdaların içeriğinde yer alan koruyucular, katkı maddeleri, rafine yağlar gibi maddelerin vücut üzerinde zararlı etkileri bulunuyor. Uzmanlar, özellikle glikoz metabolizması ve bağırsak mikrobiyotasını olumsuz etkileyen bu tür gıdalardan kaçınılması gerektiğini vurguluyor ve sağlıklı bir biyolojik yaşlanma süreci için işlenmemiş gıdaların tercih edilmesini öneriyorlar. Araştırma, American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlandı ve beslenme alışkanlıklarına ilişkin güncel önerilerin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
GÖRÜNDÜKLERİ KADAR MASUM DEĞİLLER
IRCCS Neuromed’den Licia Iacoviello, en son olarak kahvaltıda masum görünen meyveli yoğurtlar ve gevrekleri de vurgulayarak “Bazı besleyici paketli ürünler bile ultra işlenmiş kategorisine giriyor ve bu, diyet tercihlerini yeniden gözden geçirmemiz gerektiğini gösteriyor” İfadeleri ile uyardı.