Aşure enflasyondan nasibini aldı! Bir kasesinin maliyeti dudak uçuklattı

Aşure enflasyondan nasibini aldı! Bir kasesinin maliyeti dudak uçuklattı

Enflasyonun yüksek seyri, gelenekleri de vurdu; aşurenin maliyeti boyu aştı. Sosyal medyadan tepki yağdı.

Bu yıl yükselen enflasyon oranları, aşure yapmanın maliyetini de etkiledi. Geçen yıla kıyasla bir kase aşurenin maliyeti yaklaşık %40 artarak, kase başına 30 liraya ulaştı. Özellikle 12 kişilik bir aşure hazırlamanın maliyeti 242 liradan 330 liraya yükseldi. Bu artış sosyal medya üzerinde de geniş yankı buldu. Kullanıcılar, artan maliyetler nedeniyle sadece apartman sakinlerine yetecek kadar aşure yapabildiklerini veya maliyetleri göze alamadıklarını ifade ettiler.

Muharrem ayının gelmesiyle birlikte aşure yapımı da başladı, ancak bu yıl gıda fiyatlarındaki artış, aşurenin maliyetini ciddi şekilde etkiledi. Geçtiğimiz yıl 242 lira olan bir tencere aşurenin maliyeti, bu yıl %36'lık bir artışla 330 liraya yükseldi. Bunun yanı sıra, geçen yıl kase başına 20 lira olan maliyet bu yıl 27.5 liraya ulaştı. Artan gıda fiyatları, aşure gibi bolluk ve bereketin simgesi olan bu geleneksel tatlıyı da zor duruma soktu.

18960378-728xauto.webp

BİR KASE AŞURENİN MALİYETİ ORTAYA ÇIKTI

Sözcü'nün haberine göre, 12 kişilik klasik bir aşure yapmak için gerekli malzemeler arasında 300 gram buğday, 165 gram nohut, 270 gram kuru fasulye, 20 gram pirinç, 400 gram toz şeker, 120 gram kuru incir, 120 gram kuru üzüm, 120 gram kuru kayısı, 80 gram fındık içi, 10 gram karanfil ve 300 mililitre süt bulunuyor. Ancak, bu malzemelerin bazılarının tarifteki miktarlarla alınamaması ve paket olarak satılması nedeniyle, bir zincir marketten aşure malzemelerini satın almak isteyen bir vatandaşın ödemesi gereken tutar 550 liraya kadar çıkabiliyor.

ARTIŞ ORANI YÜZDE 37’YI AŞTI

Son bir yılda aşurenin maliyeti ciddi şekilde arttı. Detaylı maliyet hesaplamalarına göre, 12 kişilik bir aşure tenceresi bu yıl 330.53 TL'ye mal oluyor ki bu, kase başına 27.5 TL demek. Aşure, bolluk ve bereketi temsil etmesine rağmen, artan maliyetler nedeniyle vatandaşlar ya malzemeleri azaltıyor ya da daha az porsiyon hazırlıyor. Geçen yıl aynı miktar aşure yaklaşık 242.65 TL'ye mal olurken, bir kase aşure ise 20.2 TL idi. Bu, bir yılda aşurenin maliyetinde yaklaşık yüzde 36.4'lük bir artış olduğunu gösteriyor. Bu durum, aşure gününün anlam ve önemini korumaya çalışan vatandaşlar için ekonomik bir zorluk teşkil ediyor.

SOSYAL MEDYA AŞURE MALİYETİYLE ÇALKALANDI

Aşure yapmak için satın alınan malzemelerin yüksek fiyatları, sosyal medyayı adeta çalkaladı. Gülümseten ve aynı zamanda düşündürücü nitelik taşıyan yorumlardan birini yapan sosyal medya kullanıcısı, “Hz. Nuh zamanında yoklukta yedikleri aşureyi, ‘malzeme parası çok’ diye bu sene yiyemememiz rezaleti” dedi.

Başka bir vatandaşın "Geçen sene 750 TL’ye mal oldu bir tencere, büyük de değil. Bu sene göze alamadım" ifadeleri dikkat çekti.

Bir diğer yorumda ise “Önceden tüm mahalleye dağıtırdık, şimdi apartmana zor dağıttık” dedi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.