ATM’lerde yeni dönem! Artık bu şifreler kullanılmayacak

ATM’lerde yeni dönem! Artık bu şifreler kullanılmayacak

ATM'lerde hırsızlık ve dolandırıcılık vakalarının önüne geçebilmek adına yeni düzenleme geldi. Eğer şifreniz bunlardan biriyse artık kullanamayacaksınız.

ATM'lerde artan hırsızlık ve dolandırıcılık vakalarına karşı harekete geçen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), basit ve tahmin edilebilir şifrelerin kullanımına son vermeyi planlıyor.

GELECEK HAFTA KULLANILAMAZ OLACAK

Gelecek hafta itibarıyla yürürlüğe girecek olan bu yeni düzenlemeyle, bankamatik şifrelerinde yaygın kullanılan ve tahmin edilmesi kolay olan kombinasyonlar yasaklanacak.

gy6cdopxqaammfr.jpg

YENİ DÜZENLEME İLE GÜVENLİ ŞİFRE ZORUNLU OLACAK

ATM'lerdeki şifre güvenliğini artırmak amacıyla, müşteriler para çekme işlemi sırasında sistem tarafından otomatik olarak şifre değiştirme uyarısıyla karşılaşacaklar. Bu düzenleme, müşterileri daha güçlü ve güvenli bir şifre oluşturmaya yönlendirecek.

Ülke genelinde uygulanacak olan bu yeni düzenleme, tüm bankaların ATM sistemlerinde devreye alınacak.

atm-sikisan-kart.jpg

YASAKLANACAK ŞİFRE KOMBİNASYONLARI BELLİ OLDU

Yeni uygulamayla birlikte '1923', '1453', '1903', '5353' gibi yaygın olarak kullanılan rakamlar, kuruluş tarihleri, il plaka kodları, takım tarihleri gibi kolay tahmin edilebilecek kombinasyonlar yasaklanacak. Doğum tarihleri, ardışık rakamlar (1234 gibi), kolay kombinasyonlar (0000, 1111 gibi) gibi tahmin edilebilir unsurlar da artık geçerli olmayacak. Bu tür basit şifreler, kişisel bilgilerin güvenliğini zayıflatarak hırsızların bu şifreleri kolayca tahmin etmesine neden oluyor.

BASİT ŞİFRE KULLANIMININ RİSKLERİ

Kolay tahmin edilebilecek bir şifre ile hırsızlar banka hesabınıza erişebilir ve paranızı çalabilirler. Şifrelerin çalınması, maddi kayıpların yanı sıra ruhsal olarak da kişileri zor durumda bırakabilir.

bankamatik-atm4098.jpg

Basit şifrelerin kullanılması, kimlik hırsızlarının diğer kişisel bilgilerinize de erişim sağlamasına yol açabilir. Güvenli şifre kullanmamak, bankaların güvenlik algoritmalarını etkisiz hale getirebilir.

Öte yandan çalınan şifreler nedeniyle yaşanacak maddi kayıplar, kredi notunuzda da olumsuz etkiye neden olabilir.

Bu düzenlemeyle birlikte kullanıcıların daha güvenli bir bankacılık deneyimi yaşaması hedefleniyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.