Sciencealert'de yer alan habere göre; Fransa'daki Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nden astronom Arthur Briaud liderliğindeki araştırmacılar, Ay'ın iç yapısını inceleyerek bu önemli bilgiye ulaştılar.
Sciencealert'de yer alan habere göre; Fransa'daki Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nden astronom Arthur Briaud liderliğindeki araştırmacılar, Ay'ın iç yapısını inceleyerek bu önemli bilgiye ulaştılar.
Fransa'daki Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nden Gökbilimci Arthur Briaud liderliğindeki bir ekip, "Sonuçlarımız, iç çekirdeğin varlığının gösterilmesi sayesinde Ay'ın manyetik alanının evrimini sorguluyor." dedi.
Briaud ve ekibi, Ay'ın çekirdeğinin katı mı yoksa erimiş mi olduğunu belirlemek için uzay görevlerinden ve Ay lazer menzil deneylerinden elde edilen verileri kullanarak farklı iç çekirdek modelleri oluşturdular.
Sonuçlar, Ay'ın iç çekirdeğinin katı olduğunu ve Dünya'nın iç yapısına benzer bir yapıya sahip olduğunu gösterdi. Modellemelere göre, Ay'ın iç çekirdeğinin yarıçapı yaklaşık 258 kilometre ve yoğunluğu da demire çok yakın bir değerde.
Bu keşif, Ay'ın manyetik alanının evrimini ve Ay'ın geçmişini daha iyi anlaşılmasına yardımcı olabilir.
Ay'ın manyetik alanının nasıl oluştuğu ve neden zamanla kaybolduğu, iç çekirdeğin yapısıyla derinden ilişkili olduğu belirtildi. Ayrıca, Ay'ın evrimi ve Güneş Sistemi'nin ilk milyar yılındaki olaylar hakkında da önemli bilgiler sunabilir.
Briaud ve ekibi, bu sonuçların daha önceki bulguları doğruladığını ve Ay'ın iç yapısıyla ilgili güçlü kanıtlar sunduğunu belirtiyor.
İç çekirdek metreküp başına yaklaşık 7 bin 822 kilogram yoğunluğa sahip
Ay çekirdeğinin, dıştaki sıvı tabakası ve katı iç çekirdeğiyle Dünya'nınkine çok benzediğini buldular.
Modellemelerine göre, dış çekirdeğin yarıçapı yaklaşık 362 kilometre, iç çekirdeğin yarıçapı ise yaklaşık 258 kilometre.
Bu, Ay'ın tüm yarıçapının yaklaşık yüzde 15'i kadar.
Ekip, iç çekirdeğin de metreküp başına yaklaşık 7 bin 822 kilogram yoğunluğa sahip olduğunu buldu. Bu demirin yoğunluğuna çok yakın .