Polenlerin sebep olduğu bahar alerjisi, çoğunlukla ilkbahar zamanlarında görülen bir alerjik reaksiyondur. İlkbahar mevsiminde ağaç ve çiçek polenlerinin havada yayılmasıyla ortaya çıkar. Polenlere karşı aşırı duyarlı olan bireylerde, bağışıklık sisteminin zararsız olarak kabul edilmesi gereken bu maddelere karşı aşırı tepki vermesi şeklinde kendini gösterir.
BAHAR ALERJİSİ BELİRTİLERİ NELER?
Bahar alerjisinin yaygın belirtileri arasında gözlerde sulanma, hapşırma, burun akıntısı ve tıkanıklığı bulunur. Alerjik rinit olarak da bilinen bu sağlık sorunu, uygun tedavi yöntemleriyle kontrol altına alınabilir. Bahar alerjisinin temel nedenleri arasında genetik yatkınlık ve çevresel faktörler bulunmaktadır.
POLEN ALERJİSİ KİMLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜR?
Polen alerjisi, özellikle bahar aylarında artan ve genellikle "atopi" olarak bilinen ailesel alerjik yatkınlığı olan bireylerde daha sık rastlanan bir durumdur. Ayrıca, besin alerjisi, ürtiker ve ilaç alerjisi gibi diğer alerjik hastalıkları olan kişilerde de polen alerjisine daha sık rastlanmaktadır. Çevresel ve genetik faktörlerin etkisiyle, alerjik reaksiyonlar genellikle çocukluk döneminde başlar ve ergenlikte şiddetlenerek yetişkinlik dönemine kadar devam edebilir.
BAHAR ALERJİSİNE KARŞI UZMANINDAN ANADOLU PROPOLİSİ ÖNERİSİ
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Pınar Çakır, "Bahar aylarında görülen alerjik semptomlar, alerjenlerin etkisiyle ortaya çıkar ve burun akıntısı, boğazda ve gözlerde kaşıntı, hapşırma ve burun tıkanıklığı gibi belirtilerle kendini gösterir. Buna karşılık propolis, bağışıklık sistemini dengeleyici etkisi ile mevsimsel alerji ve alerjik rinit belirtilerinin hafifletilmesinde etkilidir." ifadelerini kullandı.