Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TV100'de Az Önce Konuştum programında Candaş Tolga Işık'ın sorularına cevapladı. Ayasofya Camisi'nin tartışılan kapısı ile ilgili son noktayı koyan Ersoy, Kapı diye bakılmasının doğru olmadığının bunun koruma tüneli olduğunun altını çizdi.
Ayasofya'nın ziyaretçilere yeni açılan galeri katının girişindeki kapı, eleştirilerin odağı olmuştu. "Böyle bir tarihi esere böyle endüstriyel kapı mı olur?" şeklinde eleştiriler ortaya atılmıştı.
AYASOFYA NEDEN TARTIŞILIYOR?
Geçen seneden itibaren Ayasofya genelinde kapsamlı bir restorasyon çalışması başlattıklarını ve depreme hazır hale getirmek amacında olduklarını söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ilk başlanılan yerinde 2. Beyazid Minaresinin kısmından başladıklarını belirtti. Ersoy, bunun sebebinin depreme karşı en zayıf minarelerden biri olmasından kaynaklandığını belirtti. Ersoy, restorasyon çalışmasının yıl sonunda bitmesinin ise hedeflendiği belirtildi.
AÇIKLIK GETİRDİ
Ayasofya'nın ziyaretçilere yeni açılan galeri katının girişindeki kapı, eleştirilerin odağı olmuştu. "Böyle bir tarihi esere böyle endüstriyel kapı mı olur?" şeklinde eleştiriler ortaya atılmıştı. Bu konuya değinen Ersoy, kapı diye bakılmasının yanlış olduğunu ve aslında Taşınabilir mobil bir koruma tüneli olduğunu aktardı. Ersoy, minarenin işi bittiği zaman bu iskelenin sökülüp, kapının da kaldırılacağını açıkladı. Ersoy, Orijinal kapıdan girişlerin ise süreceğinin altını çizdi.
Ayasofya'ya yukarıdan 3. Ahmet Çeşmesi'nden ziyaretçi aldıklarını belirten Ersoy, bu plan sayesinde İki ziyaretçiyi çakıştırmadıklarını belirtti. Ersoy, aşağıdaki trafik yükünü yukarı alarak trafik yükünü hafiflettiklerini de belirtti.
Önceki yıl 51.4 milyon ziyaretçi sayısını yakaladıklarını belirten Ersoy, bu sene 56,5 milyon ziyaretçiyi aşmış olacaklarını söyledi.
"ARAPLAR İSTANBUL VE KARADENİZ BÖLGESİNİ TERCİH EDİYOR"
Turizm Geliştirme Ajansı ile dünyada en etkili ve yoğun tanıtımı yapan ülke olduklarını aktaran Ersoy, bu seneki rakamlara göre 16 milyon civarında İstanbul’un ziyaretçi aldığını belirtti. Antalya bölgesi, Ege Bölgesi, Karadeniz ve diğer bölgeler diye sıralandığını da Ersoy, söyledi. Ersoy, Arap turistlerin ise ağırlıklı olarak İstanbul ve Karadeniz bölgesini tercih ettiğini söyledi.
Işık'ın "Sizinle ilgili Antalya Belediye Başkanı olacak diye haberler okuyorum. Bu konu hiç konuşuldu mu, size bir teklif geldi mi?" sorusuna Ersoy Cumhurbaşkanımız ‘Mehmet hem Kültür ve Turizm Bakanı olman sebebi ile hem de Antalyalı olman sebebi ile Antalya’nın sorunlarıyla ilgili Bakan sen ol’ dedi. Ben de ilçe ilçe dolaşarak sadece kültür, turizm sorunlarıyla değil bütün sorunlarıyla ilgileniyorum." cevabını verdiğini açıkladı.
MOTTOYU ANLATTI
Bir motto oluşturduklarına değinen Ersoy, Türk kazı tarihinde son 60 yılda yapılan iş kadar işi gelecek 4 yılda yapacaklarının altını çizdi. Buna da arkeolojinin altın çağı dediklerini söyleyen Ersoy, 15 yılda yapılan işi 1 yılda yapacaklarını da belirtti.
MAAŞ AÇIKLAMASI
Işık’ın bakan maaşını söylemesi sonrası Ersoy, maaşını yeni öğrendiğini belirtirken, Kaç TL olduğunu bilmiyorum, zaten hiç ellemedim. İlk atandığım andan itibaren Mehmetçik ve Disleksi vakfına eşit şekilde bağışlıyorum.
TÜRKİYE'YE KAÇ ESER GERİ GETİRİLDİ?
2023 yılının çok başarılı geçtiğini söyleyen Ersoy, 3 bin 59 eseri yurt dışından getirdiklerini açıkladı. 2018’den beri 12 binden fazla eser geldiğini aktaran Ersoy, En son ‘Kore Torsosu’ geldiğini vurguladı. Burdur’dan Bronz İmparator heykeli geleceğinin müjdesini de Ersoy verdi.
DEPREM PLANINI ANLATTI
Işık'ın "İstanbul’un başında çok büyük bir dert var o da deprem riski. Siz Kültür ve Turizm Bakanı olarak nasıl bir hazırlık çalışması yürütüyorsunuz?" sorusuna Ersoy sadece İstanbul’un değil birçok bölgenin sorunu olduğuna değinirken, Elâzığ depreminden sonra böyle bir çalışma yaptıklarını açıkladı. İlk etapta acil müdahale ekiplerini oluşturduklarına değinen Ersoy, her şehrin badi şehirlerini oluşturduklarını söyledi. Ersoy, “Bizim bakanlığımızda da hangi müze depremde zarar görürse, hangi illerdeki hangi ekip müdahale edecek hepsi belli." dedi.
GALATA KULESİ'NE DE DEĞİNDİ
Galata Kulesi çok başarılı bir restorasyondan geçtiğini belirten Ersoy; kafeterya, restoran, personel soyunma odaları, muhasebe kayıp ofisleri ve boğaz manzaralı tuvaletler gibi gereksiz bu ünitelerin tamamını çıkardıklarının altını çizdi. Orayı A’dan Z’ye restore ettiklerini belirten Ersoy son olarak Kuleyi müze sınıfına getirdiklerini söyledi.