Bakanlık o fabrikaları mercek altına aldı! Tek tek denetlenecekler

Bakanlık o fabrikaları mercek altına aldı! Tek tek denetlenecekler

Ticaret Bakanlığı tüm salça fabrikalarını tek tek denetlemeye başladı. Çiftçiler ile yapılan sözleşme şartlarına uymayan salça fabrikalarına çok ağır cezalar kesilecek.

Salçalık domatesin tarladaki fiyatı maliyetin altında kalınca duruma adeta isyan eden çiftçiler için Ticaret ve Tarım Bakanlıkları harekete geçti.

Picture background

Sosyal medyada gündem olan, çiftçi eylemleri ve tonlarca domatesin tarlalara dökülme görüntülerinin ardından harekete geçen Ticaret Bakanlığı, tüm salça fabrikalarını mercek altına aldı.

Domates üreticileri ile yapılan sözleşme şartlarına uymayan fabrikaların tamamına tek tek müfettişler gönderildi. Bakanlık, sözleşmesi olduğu halde şartları yerine getirmeyen salça fabrikalarını haksız ticari uygulama kapsamında inceleyecek ve bu incelemenin arından, çiftçiyi mağdur eden salça fabrikalarıyla ilgili yasal işlemler başlatılacak. Ayrıca elde edilen bilgilere göre, haksız bulunan fabrikalara ürün değeri kadar ceza kesilecek.

Picture background

NE KADAR CEZA KESİLECEK?

Ticaret Bakanlığı, üreticiler tarafından şikayet edilen tüm salça fabrikaları incelemeye alacak. Sözleşme bedelini çiftçiye ödemeyen ya da sözleşmeye uygun hareket etmeyen fabrikalara çok büyük cezalar tatbik edilecek.

Kesilecek cezalar konusunda elde edilen bilgilere göre, süresinde ödenmeyen tutarı geçmemek üzere otuz güne kadar süre aşımında her bir gün için bu tutarın binde beşi, otuz günden sonraki süre aşımında her bir gün için süresinde ödenmeyen tutarın yüzde biri oranında, ceza kesilecek. Ayrıca haksız ürün iadesinde iade edilen ürünün değeri kadar ceza verilecek.

Picture background

NE YAŞANMIŞTI?

Kısa süre önce, Balıkesir’de salçalık domates üreten üreticiler, salça fabrikalarının sözleşme taahhüdünü yerine getirmediğini dile getirerek eylem yaptı. Üreticiler, salçalık domatesin kilogramda üretim maliyetinin 2.5 TL olduğunu, fabrikaların yılbaşında ürünü 3.75 TL'den almak üzere sözleşme yaptığını ancak bu sözleşmenin gerekliliğini yerine getirmediğini dile getirdi. Yaşanan bu olaylar üzerine Tarım Bakanlığı devreye girdi ve ürünün bir kısmını Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla üreticiden satın aldı.

Picture background

ZER SALÇA'YA MÜFETTİŞ GÖNDERİLDİ

Sabah'tan Betül Alakent'in haberine göre, kısa süre önce 3 TIR domatesin taş ocağına döküldüğü görüntülerin sosyal medya gündem olmasının ardından, olayla ilgili Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı.

Mahmut Gürcan konuyla ilgili olarak “Sosyal medyada yer alan bir videoda, bir üreticinin yaklaşık 3 TIR domates döktüğü görülmüş olup bunun üzerine ivedi bir şekilde Ticaret Bakanlığımızca konu hakkında inceleme başlatılmıştır.” Şeklinde bir açıklama yapmıştı.

Picture background

Olayla ilgili ayrıntıları da açıklayan Gürcan, “Olayın, 02.08.2024 tarihinde Manisa ili Gölmarmara ilçesinde gerçekleştiği tespit edilmiş olup hemen 42 AFZ 894 plakalı TIR'ın şoförü Özgür Çakmak'a ulaşılmıştır. Şoförlerle yapılan görüşmede, dökülen ürünün Hüseyin Çavuş ve Saitcan Cavuş isimli çiftçilere ait olduğu ve Zer Salça Konserve Gıda San. ve Tic. A.Ş. ile adı geçen çiftçiler arasında yapılan sözleşme gereğince 160 ton salçalık domatesin çiftçilerin talimatıyla fabrikaya götürdüklerini ancak, anılan fabrikanın sadece 50 ton domatesi kabul edip gerisini çeşitli nedenlerle reddettiğini, bunun üzerine zarar eden çiftçilerin bu duruma kızarak elindeki domatesleri Gölmarmara Belediyesi'nden de izin alarak taşocağı civarındaki bir yere dökmeleri için kendilerine talimat verdiğini beyan etmişlerdir. Akabinde adı geçen çiftçilere de ulaşılmış ve bu durum onlar tarafından da teyit edilmiştir. Bu itibarla, Zer Salça Konserve Gıda San. ve Tic. A.Ş.'nin incelenmesi amacıyla bir Ticaret Müfettişi görevlendirilmiştir.” Şeklinde bir açıklamada bulundu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.