Hazine ve Maliye Bakanlığı, katma değer vergisi (KDV) oranlarında bir artış olacağı yönündeki söylentileri yalanladı. Resmi açıklamada, bu tür iddiaların asılsız olduğu vurgulandı. Bakanlık web sitesinde yer alan bilgilere göre, KDV düzenlemesine ilişkin son tebliğlerin yanlış yorumlandığı ve bu yorumların gerçek dışı haberlere yol açtığı ifade edildi.
KDV oranlarının, mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde ve ülkenin ekonomik ile sosyal şartlarına uygun olarak Cumhurbaşkanı tarafından belirlendiği belirtildi. Ayrıca mevcut uygulamada üç farklı KDV oranı bulunduğu, temel ihtiyaç maddelerinin bulunduğu birinci kategorideki ürünler için %1, gıda, sağlık, eğitim gibi ikinci kategorideki hizmetler için %10 ve diğer tüm mal ve hizmetler için ise genel oran olan %20 KDV uygulandığı açıklandı. Bakanlık, KDV oranlarındaki herhangi bir değişiklik olması durumunda resmi kanallar aracılığıyla kamuoyunu bilgilendireceğini duyurdu.
KDV TEBLİĞ DÜZENLEMESİNE NEDEN İHTİYAÇ DUYULDU?
Son dönemde yapılan incelemeler, yeme içme sektöründe faaliyet gösteren bazı restoran ve kafelerin yanı sıra, ilaç haricinde farklı ürünler de sunan eczanelerin, KDV oranlarındaki farklılıkları suiistimal ettiklerini ve bu durumun rekabet dengesini bozduğunu ortaya koydu. Belirlenen KDV dahil fiyatlandırmaya göre, restoran ve kafelerde sunulan yeme içme hizmetleri için yüzde 10 KDV uygulanması gerekirken, bu işletmelerin et, su, meyve suyu gibi market ürünlerini satıyormuş gibi göstererek KDV'yi yüzde 1 olarak hesapladıkları tespit edildi.
Bu tür işletmelerin müşterilerden aldıkları yüzde 10'luk KDV'yi, makbuz veya faturalarda yalnızca yüzde 1 olarak gösterdikleri belirlendi. İlaç gibi yüzde 10 KDV oranına tabi tıbbi ürünlerin yanı sıra, yüzde 1 KDV'li gıda takviyeleri satan eczaneler de, fiyatları KDV dahil olarak belirlemelerine rağmen, satışlarını gıda takviyesiymiş gibi göstererek, topladıkları yüzde 10'luk KDV'yi devlete ödemedikleri tespit edildi.
Uygulamaların giderek artması ve ortaya çıkan tereddütleri gidermek amacıyla, KDV oranlarındaki istismarı önlemeye yönelik bir tebliğ hazırlandı. KDV oranlarında herhangi bir artışın söz konusu olmadığı, mevcut oranların korunduğu açıklandı.
VERGİ KAYIP VE KAÇAĞINA SEBEBİYET VEREN ALANLAR YENİDEN DÜZENLENECEK
Restoran ve benzeri yeme içme hizmeti veren mekanların, sunulan gıda ürünlerini birebir satışının dışında, bu ürünleri kullanarak hazırladıkları yemek veya içecekleri servis etme şeklinde müşterilere arz ettikleri belirtildi. Bu kapsamda servis edilen yemeklerle birlikte verilen tuz, karabiber, peçete, ıslak mendil gibi ek ürünlerin ya da ikram olarak sunulan çay ve kahvenin ekstra bir ücretlendirmeye tabi tutulmadığına dikkat çekildi. Hizmetlerin bir bütün olarak ele alındığı ve hizmet bedelinin, maliyetler gözetilerek hesaplandığı, bu hizmetlerde uygulanan Katma Değer Vergisi (KDV) oranının ise %10 olarak belirlendiği ifade edildi.
İlgili işletmelerin, düzenledikleri makbuz ya da faturalarda doğru KDV oranını yansıttıkları sürece, vatandaşların ödediği verginin devlet hazinesine aktarılacağı, aksi takdirde verginin işletmenin geliri olarak kalacağı vurgulandı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, genel KDV oranında bir artışın söz konusu olmayacağını defalarca dile getirdiği, buna karşın vergi indirimleri, istisnalar ve muafiyetlerin gözden geçirileceği, etkisiz olanların ortadan kaldırılacağı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele ve vergi kaçakçılığını önleme amacıyla riskli alanların yeniden düzenleneceği belirtildi. Şu an itibarıyla KDV oranlarında herhangi bir artış planının bulunmadığı kaydedildi.
BAKAN ŞİMŞEK'TEN AÇIKLAMA
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise sosyal medyadan yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Yayınladığımız KDV tebliği KDV artışı olarak yorumlanmış. Vergi kayıp ve kaçağına neden olan hatalı uygulamaların önüne geçmek için tebliğ ile sadece açıklama yapılmış olup KDV oranı artırılmamıştır."