Bakliyat depoladığınızda veya sık sık kullanmadığınız zaman kenara koyduğunuzda içerisinde böceklerin oluştuğunu, mutfağınızdaysa güvelerin uçuştuğunu görebilirsiniz. Kuru bakliyat hızlı şekilde tüketilip bitirilmezse böceklenmeye müsait gıdalardandır. Ancak bu böceklenmeyi basit birkaç yöntemle önlemek mümkün oluyor.
Doğal yollarla evdeki güvelerin önüne geçmek ve mutfağınızda ferahlık yakalamak için bakliyatları korumanın en iyi yolunu sizin için paylaştık…
YANINA SARIMSAK KOYUN
Bakliyat böceklenmesinin önüne geçebilmek için pek çok ev hanımı, kapaklı bakliyat kabının içerisine ve gıdanın yanına birkaç diş sarımsak koyar. Böylece sarımsağın keskin kokusu böcekleri uzak tutabilir.
DEFNE YAPRAĞI BÖCEKLERİ UZAK TUTAR
Tıpkı sarımsak gibi keskin kokusu olan defne yaprağı da böceklerin düşmanıdır. Defne yaprağının aromatik kokusunun yayılmasının üzerine böcekler gıdanıza yaklaşmaz. Bunun için kapağı kapalı bakliyat kavanozunuza birkaç defne yaprağı koyabilirsiniz.
BİR DİĞER SEÇENEK: HAŞLAYIP DONDURMAK
Bakliyatı uzun süreler boyunca sağlıklı şekilde saklamak için önce haşlayıp sonra buzluğa atma yöntemini uygulayabilirsiniz. Böylece çabuk böceklenmesinin ve güvelenmesinin önüne geçebilir, daha uzun zaman sonra da depoladığınız bakliyat ürününü kullanabilirsiniz. Nohut, kuru fasulye, buğday gibi bakliyat ürünlerini bu şekilde saklayabilirsiniz.
Düdüklü tencere içerisinde 30 dakika haşladığınız bakliyat ürünlerini soğuttuktan sonra porsiyonlar şeklinde poşetlere ayırarak buzluğa atabilirsiniz.
Bu yöntemler, bakliyatın böceklenip çöpe gitmesini büyük ölçüde önler. Azar azar almanız da bakliyatın çabucak güve yapmasını engelleyebilir ancak depolamak istiyorsanız, saydığımız yöntemlerden birini deneyebilirsiniz.