Poğaça, kahvaltıların ve çay saatlerinin vazgeçilmez lezzetlerinden biri olarak tüketiliyor. Farklı çeşitleri, pratik tariflerle çabuk yapılabilir olması poğaçayı kahvaltı sofralarının, özel gün sofralarının baş tacı haline getiriyor. Peki istediğiniz gibi kabarık ve lezzetli poğaçaları nasıl hazırlayabilirsiniz. İşte tarifi...
BALON GİBİ KABARACAK POĞAÇA TARİFİ
1 su bardağı ılık su
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta akı (sarısı üzeri için ayıralım)
1, 5 yemek kaşığı toz şeker
Yarım tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı instant maya (yarım paket)
5 su bardağı un
Yapılışı
Süt olmadan da kabarık poğaça yapmak için yapmanız gerekenler şöyle:
Öncelikle hamuru için 1 su bardağı ılık su, yarım su bardağı sıvı yağ, 1 yumurtanın akı, 1,5 yemek kaşığı toz şeker ve yarım tatlı kaşığı tuzu uygun bir karıştırma kabına alın. Tel çırpıcı ile malzemeleri çırpın.
Ardından yarım paket instant mayayı ve unu yavaş yavaş yoğurma kabına ekleyerek hamuru yoğurun.
Hamur toparlandıktan sonra üzerini streç filmle kapayın. Temiz bir örtüyü örterek ılık bir ortamda 1 saat boyunca mayalanmaya bırakın.
Sürenin sonunda mayalanan hamuru un serptiğiniz tezgaha alın. Şöyle bir tekrardan yoğurarak toparlayın.
Ardından hamuru 12 parça olacak şekilde bölün.
Elde ettiğiniz her bir hamur parçasını içe doğru toparlayın. Elimizde yuvarlayarak beze haline getirin.
Şekillendirdiğiniz poğaçaları fırın tepsisine aralıklı olarak dizin ve yaklaşık 20 dakika boyunca tepsi mayası için bekletin.
Tepsi mayasının ardından hamurların üzerine ayırdığınız yumurta sarısını çırparak bir fırça yardımıyla sürün.
Son olarak poğaçaların üzerine çatalın ucuyla çizikler atın. Dilerseniz susam, çörek otu ya da haşhaş serpebilirsiniz.
180 derece fırında, fansız ayarda 25 dakika boyunca poğaçaları pişmeye bırakın.
Altı üstü güzelce kızaran poğaçalarınız servise hazır. Afiyet olsun!