Merkez Bankası'nın son yaptığı kredi kısıtlama kararının ardından bankalar daha az kredi vermeye başladı. Bankaya yönelen vatandaşlar istedikleri miktarın altında rakamların kendilerini sunulduğunu gördü.
Bu yeni düzenlemenin enflasyon mücadele çalışmalarının bir parçası olduğunu söyleyen ünlü ekonomist Muhammet Bayram, konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Muhammet Bayram açıklamasında enflasyonu kontrol altına almak için sadece talep değil, arz tarafının da düzenlenmesi gerektiğini söyledi.
KREDİ FAİZ ORANLARI DAHA DA YÜKSELECEK Mİ?
Merkez Bankası sıkılaşma adımları kapsamında tüketici ve ticari kredilerle ilgili dikkat çeken bir adım atmıştı. Bankalarda tüketici ve ticari kredilerde aylık büyüme sınırı aşağı yönlü revize edilmişti . Peki bu adım vatandaş tarafında ne anlama geliyor? Artık bankalardan kredi çekmek daha da mı zorlaşacak?
Merkez Bankası ticari kredilerde yüzde 2.5 olan büyüme sınırı yüzde 2’ye, ihtiyaç kredilerinde aylık büyüme yüzde 3’ten yüzde 2’ye düşürmüş, ancak taşıt kredilerinde aylık büyüme sınırını değiştirmemişti.
Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, kredilere getirilen sınır değişikliğinin vatandaşlara nasıl yansıyacağını anlattı.
Merkez Bankası'nın bu uygulamasındaki amacın bankaların daha fazla kredi vermesini engellemek vatandaşın talebini zayıflatmak olduğunu vurgulayan Muhammet Bayram "Bankaların kredi vermemesi ile birlikte piyasada enflasyonist ortamın biraz daha dizginlenmesi amaçlanıyor." diye konuştu.
BANKALARDAN KREDİ ALMAK ZORLAŞACAK MI?
Bu kararla birlikte bankaların artık daha az ticari ve ihtiyaç kredisi vereceklerini söyleyen Bayram "Bankalar bundan sonra daha az kredi vereceklerdir. Yani kredi verme iştahı kapanacaktır." dedi.
BU KARAR TÜKETİMİ KISMAYA DÖNÜK ALINAN BİR KARAR MI?
Muhammet Bayram bu kararın enflasyon ile mücadele dahilinde tüketimi kısmaya yönelik bir karar olduğunu vurgulayarak "Talebi kontrol altına almakla enflasyon dizginlenemiyor arz tarafı da burada kontrol altına alınmalıdır. Ramazan ayı gelmesi ile birlikte et fiyatlarında bir spekülasyon olmuştu. Zincir marketler et fiyatlarını sabitlemeye gitti. Bu da enflasyon kapsamında arz tarafının kısılması anlamında önemli bir adımdır. " diye örnek verdi.
TAŞIT, TÜKETİCİ, KONUT VE TİCARİ KREDİ FAİZ ORANI NE KADAR OLDU?
Şu anda bankalarda taşıt ve tüketici kredilerinde aylık faiz oranı 4,24 yıllık faiz oranı ise 50,88 seviyesinde. Konut kredisinde aylık faiz oranı yüzde 3,89 yıllık 46,68 seviyesinde. Ticari kredi faiz oranı ise aylıkta 3,75-4,35 aralığında, yıllıkta 45-52 aralığında seyrediyor.”