Bayram namazı nasıl kılınır? Bayram namazı farz mı? Bayram namazı kaç rekat?

Bayram namazı nasıl kılınır? Bayram namazı farz mı? Bayram namazı kaç rekat?

Üç günlük Ramazan Bayramına saatler kaldı. Bilmeyen vatandaşlar "Bayram namazı nasıl kılınır?" diye sormaya başladı. Peki Bayram namazı kaç rekat, nasıl kılınır?

Ramazan ayının bitmesiyle başlayan 3 günlük bayramlarda İslam aleminde birlik, beraberlik ve hoşgörü ön plana çıkar.

Bu süreçte bayram namazları da Müslüman milletlerde, toplumsal birlik ve beraberliğe önemli bir katkı sağlıyor. Bayram namazları Allah katında herkesin eşit bir kul olduğunu bizlere anlatır.

Sabah Bayram namazına gitmeden önce dini bilgileri tazelemek namaz esnasında size yardımcı olacaktır. Bayram namazı nasıl kılınır kısaca anlatımı detayları ile haberimizde…

bayram-namazi-saat-kacta-kilinacak-iste-istanbul-ankara-izmir-ve-tum-illerin-bayram-namazi-saatleri-dseg.webp

BAYRAM NAMAZINDA NİYET NASIL EDİLİR?

İslam ibadetlerinde niyet etmek en önemli noktalardan biridir. Niyet edilirken hangi bayram namazı kılınacaksa onun zikredilmesi gerekiyor. Örneğin “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Ramazan Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” yine aynı şekilde “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Kurban Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” şeklinde dile getirebilirsiniz.

1442907606242.jpg

BAYRAM NAMAZI KAÇ REKAT?

Hem Ramazan Bayramı ve hem de Kurban Bayramında namazalar ikişer rekât olarak kılınır ve kılınışları biçimleri aynıdır.

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

Namaz vakti girince, ezan ve kamet getirilmeksizin imam-hatip, Ramazan veya Kurban bayramı namazına niyet eder. Topluca kılınan namaza Cemaat de aynı şekilde bayram namazını kılmak üzere mevcut imam-hatibe uymaya niyet ederek namaza başlar.

649b32b080a0321e28a0f8a9.webp

İmam, “Allâhü ekber” diyerek tekbir alarak ellerini bağlar. Cemaat de aynı şekilde tekbir getirip ellerini bağlamasının ardından İmam ile birlikte içlerinden “Sübhâneke” duasını okur. Daha sonra İmam ve cemaat, “Allâhü ekber” diyerek tekbir alır, eller kulaklar hizasına kadar kaldırılıp yana bırakılır.

Sonra aynı şekilde “Allâhü ekber” diyerek bir tekbir daha alınır ve eller yine yana bırakılır. Üçüncü kere “Allâhü ekber” diyerek tekbir alınır ve bu sefer eller bağlanır. Tekbirler arasında üç defa “sübhanellâhi’l-azîm” diyecek kadar beklenmesinin ardında cemaat susup bekler.

cws3-npy-uepl7t-smuema.webp

İmam, gizlice eûzü-besmele çeker, Fatiha ve zamm-ı sûreyi sesli bir şekilde okur, sonra rükû ve secdeler yapılarak ikinci rekâta kalkılır.

İkinci rekâtta ise imam, gizlice besmele çekerek, “Fatiha” ve “zamm-ı sûre”yi yine sesli şekilde olarak okur. Ardından imam ve cemaat, “Allâhü ekber” diyerek tekbir alır, eller kulaklar hizasına kadar kaldırılıp yana bırakılır. Peşinden aynı şekilde “Allâhü ekber” diyerek bir tekbir daha getirilip eller yine yana bırakılarak tekrar edilir. Sonra aynı şekilde üçüncü bir tekbir daha alınır ve eller yine yana salınır. İlk rekâtta olduğu gibi ikinci rekâtta da tekbirler arasında üç defa “sübhânellahi’l-azîm” diyecek kadar beklemeye geçilir.

649b32b080a0321e28a0f8a9.webp

Üçüncü tekbirin akabinde “Allâhü ekber” diyerek rükûa varıldıktan sonra tıpkı birinci rekâtta olduğu gibi rükû ve secdeler tamamlanır. İkinci secdeden sonra oturulur. “Tahiyyât”, “Salli” “Bârik”, “Rabbenâ âtinâ” ve “Rabbena’ğfirlî” duaları okunarak sağa ve sola selam verilerek namazdan bitirilir.

BAYRAM NAMAZI FARZMI SÜNNET Mİ?

Çoğu kullanıcı bayram namazı farz mı, sünnet mi diye merak edip araştırma yapıyor.

Bayram namazı kılmak Şâfiîler'e göre sünnet olarak sayılıyor. Sünnet, İslam Peygamberi Muhammed'in yapılmasını hadislerde açık ve net olarak dile getirdiği davranışlardan oluşmaktadır. Yapılması sevap olarak sayılırken yapılmamasında herhangi bir günah yoktur.

Bayram namazının hükmüne bakıldığında, cuma namazı farz olan kimseler için ramazan ve kurban bayramı namazları vacib olduğu biliniyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.