Yılın ilk iki ayında 500 milyar liraya yaklaşan bütçe açığı nedeniyle borçlanma ihtiyacı artan Hazine, nisan ayında 329,5 milyar TL, mayısta 174,9 milyar TL ve haziranda 286,8 milyar TL olmak üzere toplamda büyük çaplı bir borçlanmaya gidecek.
Öte yandan, Hazine'nin önümüzdeki üç ay içinde geri ödeyeceği toplam borç miktarı 692,6 milyar TL’yi buluyor. Bu süreçte, vadesi gelen borçların ödenmesi için yeni borçlanmalar yapılırken, ödenecek tutardan yaklaşık 100 milyar TL daha fazla borçlanma planlanıyor.
ZAMLARIN KAYNAĞI
Hazine’nin borçlanma maliyetlerinin yükselmesiyle birlikte, ekonomi yönetiminin ek kaynak sağlamak için başvuracağı diğer yöntem, kur ve faiz artışlarının kamu tarafından yönetilen mal ve hizmetlere zam olarak yansıtılması olacak.
ELEKTRİK FİYATLARINDA ÖNEMLİ ARTIŞ
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK), özel üretim ve dağıtım şirketlerinin tarife artışı taleplerini değerlendirdiği ve 1 Nisan itibarıyla elektrik tüketim bedeline en az yüzde 25 oranında zam yapılacağı belirtiliyor.
DOĞALGAZDA YÜZDE 30’A VARAN ZAM KAPIDA
Doğalgaz dağıtım ve satışından sorumlu kamu kuruluşu BOTAŞ’ın, tüketim tarifelerinde yüzde 25 ila 30 oranında fiyat artışı yapmaya hazırlandığı ifade ediliyor.
AKARYAKIT, ULAŞIM VE GIDA FİYATLARI ZİNCİRLEME ETKİLENECEK
Elektrik ve doğalgaz tarifelerindeki artışların yanı sıra akaryakıt fiyatlarına da peş peşe zamların uygulanması bekleniyor. Bayram sonrasında duyurulması öngörülen bu zamlar, toplu taşıma, taşımacılık ve lojistik sektörlerinde fiyat artışlarını tetikleyerek, temel tüketim ürünlerinden gıdaya kadar geniş bir yelpazede maliyetlerin yükselmesine neden olacak.