Bayram üzeri dolandırıcılar yeni planlarını ortaya koydu. Bayram tatiline çıkmak isteyen kişileri tuzaklarına düşüren dolandırıcılar, araç kiralama sektörünü hedef aldı.
Bayram üzeri dolandırıcılar yeni planlarını ortaya koydu. Bayram tatiline çıkmak isteyen kişileri tuzaklarına düşüren dolandırıcılar, araç kiralama sektörünü hedef aldı.
Araç kiralama sektörünün temsilcileri araç kiralamak isteyen kişilere ciddi uyarılarda bulundu ve “Dikkat edin!” uyarılarını üstüne basa basa söyledi.
BAYRAMDA KİRALAMA ARTIYOR
Sektörle ilgili bilinen bir gerçek olarak bayramda araç kiralamak isteyenlerin sayısı artıyor. Kısa süreli yolculuklarda kendi arabası olmayan kişiler kiralık araçların peşine düşüyor.
Tek seferlik araca ihtiyaç duyan kişilerin Ramazan Bayramı yaklaştıkça araç kiralama şirketlerini araştırmaya başlaması, dolandırıcıları harekete geçirdi.
İnternet üzerinden araç kiralama firmalarıyla işlem yapan vatandaşlar, dolandırıcıların bu alanı fark etmesiyle daha fazla dikkatli olmak zorunda kalıyor.
Vatandaşların mağdur olmasına neden olacak yöntemleri kullanan dolandırıcıların hedefinde, internetten bayramda araç kiralamak isteyen kişiler yer alıyor.
Bayramda araç kiralamada artış olduğunu söyleyen araç kiralama şirketi işletmecisi Murat Demirkul, 9 günlük tatilin vatandaşları araç kiralamaya ittiğinin altını çizdi. Öte yandan dolandırıcılara karşı uyaran Demirkul, “Sonunda vale aracınızı kapınıza kadar getirecek vaadiyle para alınıyor.” dedi.
Dolandırıcıların yeni tuzağı, kurumsal araç kiralama firmalarının internet sitelerini taklit etmek oluyor. Firmaların kurumsal internet sitelerini kopyalayıp internet adresine bir harf ekleyerek oluşturdukları yeni ve korsan sitelerle harekete geçen dolandırıcıların vatandaşları araç kiralama vaadiyle kandırdıkları açıklandı.
Demirkul, korsan siteler oluşturan dolandırıcıların, vatandaşla iletişime geçtikten sonra bu iletişimi WhatsApp üzerinden sürdürdüklerini, buradan para talebinde bulunup sonunda aracı valeyle kapıya kadar getireceklerini vaat ettiklerini söyledi.
Ayrıca Demirkul, “Bu tür para isteme yöntemi olduğunda vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için daha dikkatli olması gerekiyor. Merdiven altı firmalara kesinlikle güvenilmemesi gerekiyor" dedi.
Öte yandan dolandırıcıların tuzağına düşmemek için fiyat politikalarına bakmanın doğru olacağını söyleyen Demirkul, çok ucuz fiyatların sahte siteleri ele verebileceğini söyledi. Normal bir firmanın 2 bin – 2 bin TL’lik aracı yarı fiyatına vermeyeceğini söyleyen Demirkul, bir de ücret WhatsApp üzerinden alınıyorsa uzak durulması gerektiğini vurguladı.
Demirkul, “Fiyat aralıklarımız şuan için bin 500 lira ile 4 bin lira arasında değişiyor” diyerek bir de araç kiralayacaklara yapmaları gerekenlerden bahsetti:
- Aracın kiralandığı firmanın yetkilisiyle birlikte aracın incelenmesi, gerekirse video çekilmesi önemli.
- Aracın bakımlarının yaptırılmış olup olmadığına bakılmalı, firma yetkilisinden detayları öğrenilmeli.
- Lastikler kontrol edilmeli ve lastik bakımına dikkat edilmeli.