BDDK oranları paylaştı: En fazla kredi kartı borcu o ilde!

BDDK oranları paylaştı: En fazla kredi kartı borcu o ilde!

Türkiye'deki iller arasında kredi kartı borcu sıralaması güncellendi.

Türkiye'de bireysel kredi kullanımına yönelik sınırlamaların gündeme gelmesiyle birlikte, şehirlerin kredi kartı borçlarına dair yeni veriler dikkat çekici detayları gün yüzüne çıkardı. Fintürk tarafından yapılan açıklamaya göre, Konya şehri, bireysel kredi kartı borcu miktarında ülke genelinde ilk sırayı aldı.

Aynı zamanda, ihtiyaç kredisi borçlarında en yüksek artış oranlarına sahip şehirler de belirlendi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) bünyesindeki Fintürk'ün yayımladığı rapora göre; 2024 yılının Mart ayı sonu itibarıyla, geçen yılın Aralık ayına kıyasla bireysel kredi kartı borçlarında ortalama %19.1'lik bir artış yaşandı ve toplam borç miktarı 1.4 trilyon liraya ulaştı. Bu artış, Konya'da %37.5, Bursa'da %25.1, Muğla'da %23.9, Antalya'da %22.8 ve Aksaray'da %22.6 olarak kaydedildi.

1mpx28-x.jpg

VERİLERDEKİ İSTANBUL VE MALATYA DETAYI

İstanbul, kredi kartı kullanımında yüzde 20'lik bir artışla öne çıkarken, Malatya bu alandaki en düşük artışı yüzde 7.1 ile kaydetti. Ek hesap kullanımındaki artış son üç ayda ortalama yüzde 25.8 olarak gerçekleşti ve toplamda 215.2 milyar liraya ulaştı. Antalya'da bu borç türünde yüzde 33.1 ile en yüksek artış görülürken, Nevşehir yüzde 32.8, Elazığ yüzde 31.8, Muğla yüzde 31.6 ve Çorum yüzde 30.7 artışla takip etti. İstanbul'da ise bu borçlar yüzde 25.5 artış gösterdi, Hakkâri'de ise en düşük artış yüzde 18.4 olarak hesaplandı.

İHTİYAÇ KREDİSİ BORÇLARI EN ÇOK DERSİM'DE ARTTI

İhtiyaç kredisi borçları ortalama yüzde 7.8 artarak 880.4 milyar liraya yükseldi. Artış oranlarına bakıldığında, Dersim yüzde 13.2 ile ilk sırada yer alırken, Ardahan yüzde 12.2, Gümüşhane yüzde 12.1, Rize yüzde 11.8 ve Kırşehir yüzde 11.7 ile izledi. İstanbul'daki artış oranı yüzde 8.2 olarak belirlendi, Hatay ise yüzde 2.2 ile en fazla düşüş gösteren il oldu.

kredi-karti-gecen-bahis-siteleri-2048x1365.jpg

BDDK'nin son verilerine göre, 17 Mayıs haftası itibarıyla tüketici kredileri, 2023 yıl sonuna göre yüzde 13.7, 18 Mayıs 2023'e göre ise yüzde 49.6 artışla 3 trilyon liraya ulaştı. Bireysel kredi kartı borçları da sırasıyla yüzde 19.9 ve yüzde 106.6 artarak 1 trilyon 385 milyar lira seviyesine çıktı.

NE OLMUŞTU?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) para politikasında sıkılaştırıcı yeni önlemler aldığı bildirildi. Ticari kredilerdeki aylık büyüme oranı yüzde 2,5'ten yüzde 2'ye çekilirken, bireysel ihtiyaç kredilerindeki oran da yüzde 3'ten yüzde 2'ye indirildi. Otomobil kredilerinde ise mevcut yüzde 2'lik limitin korunacağı açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise, TCMB'nin kredi politikasındaki bu değişikliklerin ardından yaptığı ilk açıklamada, şubat ayı enflasyon verilerine işaret ederek, fiyat istikrarının önemini vurguladı ve Merkez Bankası'na olan tam desteğini ifade etti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.