Ekonomim Gazetesi'nden Özder Şeyda Uyanık'ın haberine göre; 2025 yılı asgari ücret zammı erken tartışılmaya başlandı. 2023 yılı sonlarında, 2024 yılı zammına yönelik başlayan asgari ücret pazarlıklarında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın "tek zam" söylemi gündeme damgasını vurmuştu. Işıkhan'ın ifade ettiği şekilde 2024 yılında asgari ücrete ikinci bir ara zam yapılmadı.
Türk-İş’in açıkladığı verilere göre, ücretli çalışanlar Nisan ayında açlık sınırının altında kaldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir dizi açıklamasında maaş artışlarının "beklenen enflasyon" oranları dikkate alınarak yapılması gerektiğini vurgulamıştı.
2024 yılına dair enflasyon beklentileriyle ilgili olarak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, "ileriye dönük endeksleme" modelini gündeme getirerek, maaş artışlarının enflasyon tahminlerine göre belirlenmesi gerektiğini belirtti.2025 YILINDA ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLUR?
Uluslararası Para Fonu (IMF), yakın geçmişte, asgari ücrete yapılacak artışın yüksek oranlarda olmaması gerektiğini açıklamıştı. Aksi takdirde enflasyonla mücadelede zorluk yaşanabileceğini belirtmişti. IMF, zam oranının %25 civarında olmasını bekliyor. Aynı zamanda, TCMB’nin 2024 yılı sonu için yaptığı enflasyon tahminlerine göre, 2025 yılı enflasyon oranı %21 seviyelerinde olacak. Buna göre, asgari ücrette yapılacak artışların bu oranın etrafında olması öngörülüyor.
GEÇMİŞTEKİ ENFLASYON TAHMİNLERİ İLE ASGARİ ÜCRET HESAPLAMALARI
Merkez Bankası Enflasyon Raporu son çeyrek tahminlerinin gerçekleşmelere yaklaştığı düşünülerek bir sonraki yıla yönelik yapılan tahminler üzerinden TCMB'nin eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara, önemli bir değerlendirmede bulundu.
Kara paylaşımında, "Son 3 yılda ücret artışları resmi tahminlere göre (ileriye dönük endeksleme ile) yapılmış olsaydı, TÜİK verilerine göre bile çalışanların alım gücünün yaklaşık yarısı erimiş olacaktı" dedi.
BEKLENTİLER DOĞRULTUSUNDA ZAM OLSAYDI
Ekonomim.com'un hesaplamalarına göre, Merkez Bankası'nın 2006’dan itibaren yaptığı yıllık enflasyon tahminlerine dayanarak asgari ücrete yapılan zamlar, günümüzde 1.875,26 TL seviyesinde bir maaşa işaret ediyor.
TÜRKİYE'DE ASGARİ ÜCRET
Türkiye'de asgari ücret, Türkiye'de bir işçinin kanunca 30 gün üzerinden minimum alması gereken brüt ücrettir. Asgari ücretin günlük olarak belirlenmesi esastır. Günlük hesap üzerinden de “Aylık” ve “Saat” ücreti hesaplanmaktadır.
Asgari ücret, bir emekçinin kanunca bir aylık emeğinin karşılık olarak minimum değeridir. Günlük, aylık, saatlik olarak da hesaplanan asgari ücret her yıl işçi, işveren sendikaları ve hükümet yetkililerinin katılımıyla gerçekleşen Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenir.