Dairelerin pencerelerindeki 'kiralık' yazılarının azlığı, emlakçıların camlarındaki kiralık kartlarının altlarının boş olması dikkat çekici. Ev kiraları çok yüksek ama buna rağmen kiralık ev bulmak da çok zor. Kapıdaki tehlike barınma krizi...
Dairelerin pencerelerindeki 'kiralık' yazılarının azlığı, emlakçıların camlarındaki kiralık kartlarının altlarının boş olması dikkat çekici. Ev kiraları çok yüksek ama buna rağmen kiralık ev bulmak da çok zor. Kapıdaki tehlike barınma krizi...
"Hiç kiralık dairemiz yok maalesef. Geldiği gibi gidiyor. İnsanlar neredeyse isim yazdırıyor." Bu sözler, Ankara'da emlakçılık yapan Necat Helvacıoğlu'nun.
Türkiye'de son dönemde konut fiyatlarında yaşanan artış, kaçınılmaz olarak kiralara da yanısı ve fiyatlar hızla yükseldi.
'dw.com', Kapıdaki kriz: Barınma' başlıklı haberinde, kiralık ev sorununa Ankara merkezli bir bakış ortaya koydu; İstanbul ve büyük şehirlerde de durum pek farklı değil.
Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam durumu şöyle anlattı: "Ankara genelinde 17 bin ila 72 bin arası kira değişkenliği var. Çankaya'da 13 ila 75 bin arası kiralar isteniyor. İçler acısı bir durum, bu noktaya gelinmemeliydi. İstanbul'da, rezidanslardaki ofis ya da konutlara 250 bin ila 300 bin kira istendiğine şahit oldum..."
TAŞINMANIN MALİYETİ 100 BİN TL
Kiralık ev bulmak oldukça zor. Bunun bir nedeni de, kiracıların zorunlu olmadıkça evlerini değiştirmek istememeleri. Bugün ev taşımanın maliyeti 100 bin TL'yi buluyor.
YARATICI ÇÖZÜMLER
Kira fiyatları bu kadar yüksek olunca, farklı çözüm yolları deneniyor.
İşte bunlardan bazıları:
- Evini oda oda kiraya veren ev sahipleri.
- Kiraladıkları evi başkalarına kiralayanlar. Örneğin 10 bin TL'lik evi kiralayan biri, iki odayı 5'er bin TL'ye başkalarına kiraya veriyor ve kendisi bedavaya oturmuş oluyor.
- Mezun olup çalışmasına rağmen yeniden üniversite sınavına girerek özel yurtlara kayıt yaptıranlar. Öğrenci belgesi ile kapısı çalınan ve yıllık 100 bin TL'ye anlaşılan özel yurtlar var; yani akşam yemeği, su, elektrik, ısınma gibi masraflardan kurtulmak mümkün.
ÖĞRENCİLER
Yüksek kiralardan en çok etkilenenlerin başında öğrenciler geliyor. Bir öğrenci durumu şöyle anlatıyor: "4 öğrencinin tüm KHK bursunu üst üste koysak 5 bin TL ediyor. Ankara'da bu paraya ev bulma ihtimali çok düşük."
DEPREMZEDELER
6 Şubat tarihli depremde evlerinden olanlar için durum farklı değil. 3 bin TL'lik kira yardımı bugünün şartlarında bir şey ifade etmiyor.
EKİM AYI TAYİN AYI
Öte yandan memur atama ve tayinlerinin yapıldığı ekim ayı da kapıda. Ev aramak zorunda kalanlarla konut krizi daha da hissedilir hale gelecek.
KİRALAR NASIL ÖDENECEK?
Akıllardaki bir soru da, her şeye rağmen yüksek kirayı kabul edip ev kiralayanların, birkaç ay sonra bu kiraları ödeyip ödeyemeyecekleri.
Ankaralı emlakçı Necat Helvacıoğlu, bu durumu "İnsanlar tutuyor maalesef ama kaç ay ödeyebilecek belli değil." şeklinde anlatırken, Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam da, "20 bin TL'ye kiraladınız. Emin olun 2-3 ay sonra mahkemeye gidilir. Bir şekilde ev kiralamak zorunda kalanlar ödeyemezlerse mahkemelik olunacak." şeklinde konuştu.
Peki, can yakıcı bu soruna yakın gelecekte bir çözüm görünüyor mu?... Görünen o ki, her geçen gün insanların başlarını sokacakları bir ev bulmaları daha da zorlaşacak...