Bilim dünyasını şaşkına çeviren 'kütükler'

Bilim dünyasını şaşkına çeviren 'kütükler'

Afrika ülkesi Zambia'da, yaklaşık 500 bin yıllık kütükler bulundu. Araştırmacılar, birbirine dik açıyla duran iki kütük parçasının atalarımızla ilgili bildiklerimizi değiştirdiği görüşünde.

Zambiya'da bir nehir kıyısında yaklaşık 500 bin yıllık (476 bin) kütükler bulundu. Arkeologlara göre, bu kütükler eski insanların yaşamına dair düşünceleri değiştirdi.

Nature dergisinde yayımlanan bulgulara göre, neredeyse yarım milyon yaşındaki kütüklerin bir yapı inşasında kullanıldığına dair kanıtlar var.

Bu durumun, taş devri insanlarının barınaklara benzer yapılar inşa etmiş olabileceğini gösterdiği kaydedildi.

Araştırmacılar ayrıca, kazma sapları ve eski ahşap aletler de ortaya çıkardı.25-002.jpg

HAYAL GÜCÜ VE BECERİ

Çıkarılan kütükleri inceleyen İngiltere'deki Liverpool Üniversitesi'nden Profesör Larry Barham, "Ahşaptan yeni ve büyük bir şey yaptılar. Zekalarını, hayal güçlerini ve becerilerini kullanarak daha önce hiç görmedikleri, daha önce hiç var olmamış bir şey yarattılar" şeklinde konuştu.

"TAŞ ALETLERLE KESİLMİŞLER"

Galler'de Aberystwyth Üniversitesi'nden arkeolog Profesör Geoff Duller buluntuyu şu ifadelerle açıkladı: "Biri diğerinin üzerinde duruyor ve her iki tahta parçasında da çentikler var. Bu çentiklerin taş aletlerle kesildiği görülüyor. Bu sayede iki kütük birbirine geçerek inşaat nesneleri haline geliyor."

"OLAĞANÜSTÜ BİR ŞEY"

Zambiya'daki Livingstone Müzesi'nden araştırmacı Perrice Nkombwe, "Ahşap işlemenin bu kadar köklü bir gelenek olduğunu bilmek beni çok şaşırttı. Olağanüstü bir şeyi ortaya çıkardığımızı fark ettim" dedi.

Şimdiye kadar, insanların ahşap kullanımına dair kanıtlar ateş yakmak ve kazma sapı ve mızrak gibi aletlerle sınırlıydı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.