Nature Synthesis dergisinde yayımlanan makaleye göre, Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ndeki bir ekip tarafından bir yapay zeka robotu tasarlandı.
Yapay zeka robotu Mars'tan alınan meteorit özütlerini kullanarak oksijen üretti. Robot, kaya örneklerini analiz ederek, kimyasal reaksiyonları hızlandıran bir katalizör yapabilen bir model oluşturarak işlemleri yaptı.
Robotların Mars'ta daha önce belirlenmiş su kaynaklarından oksijen üretebilecek malzemeleri üretmek üzere görevlendirdiği belirtildi.
Uzmanlar, Mars'ın -37 °C sıcaklıklarında başarıyla gerçekleştirebildiklerini ve yüzlerce kilometre uzaklıktaki Çin'in farklı şehirlerinde benzer laboratuvarları kurarak deneyi uzaktan kontrol edebildiklerini açıkladı.
2 BİN YIL SÜRECEK ÇALIŞMA 6 HAFTADA BİTTİ
Normal şartlarda bir insan yapmaya çalışsa deneme yanılma yoluyla yaklaşık 2 bin yıl sürebilecek bir çalışmanın yapay zeka yöntemi ile 6 hafta gibi bir sürede başardığı ise vurgulandı.
Makalenin ortak yazarlarından Prof. Jun Jiang, "En büyük etki, yapay zeka robotunun bilinmeyen koşullarda bilinmeyen malzemelerle kullanışlı kimyasallar üretebilmesidir. Belki birkaç robot gönderebiliriz ve orada insanlar için gerekli kimyasalları ve malzemeleri hazırlamak için yerel kaynakları kullanmaya başlayabiliriz." ifadelerini kullandı.