İstanbul İçmimarlar Odası Şubesi Başkanı Herdem Süer, binalarda yapılan hayati önem taşıyan tadilat hatalarına dikkat çekti. Süer, İstanbul'da meydana gelen spontane bina çökmelerine vurgu yaparak, hayati uyarılarda bulundu.
İçmimarlar Odası, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından bölgeye giderek yapısal hasarları incelediklerini ve bir rapor hazırladıklarını açıkladı.
Süer, binaların taşıyıcı unsurları olan kolon ve kirişlerin kesilmesinin, deprem sırasında binaların çökmesinde kritik bir etken olduğunu ifade etti.
İzmir, Van ve Elazığ depremleri üzerine yapılan incelemelerde, kesilmiş kolon ve kirişlere sahip çöken binalarla karşılaştıklarını belirten Süer, "Her depremde, kolon ve kirişleri kesilmiş binalarla karşılaşıyoruz. En alt katta market, kafe veya galeri yapıyorlar ve taşıyıcı unsurlara müdahale ediyorlar. Kolonlara bir delik dahi açılmaması gerekirken, kolon ve kirişlerin kesilmesine kadar giden süreçleri maalesef gördük." şeklinde konuştu.
Kartal'da 2019'da çöken Yeşilyurt Apartmanı gibi İstanbul'da meydana gelen bina çökmelerini hatırlatan Süer, "Dört ayağı olan bir yapının bir ayağını kestiğinizde ayakta kalması mümkün olmaz. Bir binanın altında 10 veya 20 kolon bulunabilir. Bir kolon bile kesilirse, binanın direnci zayıflar ve çökme riski artar." dedi.
Mevcut yapıların revizyonu sırasında iç mimarlara danışılması gerektiğini vurgulayan Süer, iç mimari projelerin kullanılmasının maliyeti düşüreceğini, ergonomik tasarımların oluşmasını sağlayacağını ve toplum sağlığının korunmasına yardımcı olacağını belirtti.
TADİLATLAR İÇ MİMARİ PROJE İLE YAPILMALI
Beşiktaş'ın Gayrettepe Mahallesi'ndeki bir gece kulübünde 29 kişinin öldüğü yangının tadilat sırasında meydana geldiğine dikkat çeken Süer, şunları kaydetti:
"Buralarda gördüğümüz şey aslında bir iç mimari projenin olmayışı ve iç mimarların kontrolör olmayışı. İç mimar, müdahale etmemesi gereken taşıyıcı unsurlara müdahale etmez. İç mimari projelerin oluşturulması, belediyelere bu konuda bilgi verilmesi gerekiyor.
İç mimar, süreci yönetir ve müdahale eder. Tüm yapıda tadilat projelerinde iç mimari proje kullanılması zorunlu hale gelmelidir. Bu sayede kent estetiği ve insan sağlığı korunabilir. Depremlerde yaşanan can kayıplarının yüzde 40'ı, kolon ve kiriş kesilmesinden kaynaklanmaktadır."
İÇ MEKANLAR DA DEPREME UYGUN HALE GETİRİLMELİ
İstanbul İçmimarlar Odası Şube Yönetim Kurulu Üyesi Aslıhan Demirarslan, binalardaki eşyaların doğru bir şekilde sabitlenmesinin önemine dikkat çekti.
6 Şubat depremlerinde ayakta kalan bir apartmanda bile tabakların hareket etmediğini belirten Demirarslan, "İç mekanda profesyonel iç mimari desteği alınmalıdır. Sadece yapının temelinin depreme uygun olup olmadığını kontrol etmek yetmez, iç mekanda alınacak önlemler de önemlidir." dedi.