Belçika medyasındaki habere göre, Gent şehrinde bulunan Volvo fabrikasında, Kızıldeniz'deki güvenlik durumundan kaynaklanan şanzıman tedarikindeki gecikmeler, üretimi geçici olarak durdurma kararını beraberinde getirdi. Bu sebeple, gelecek hafta üretim üç gün süresince askıya alınacak.
Aynı tedarik sorunları, Amerika merkezli elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın Berlin'deki fabrikasını da etkiledi ve şirket üretimi iki hafta boyunca durdurma kararı aldı.
KIZILDENİZ'DEKİ DURUM
İran destekli Husilerin, Gazze'deki İsrail saldırılarına tepki olarak Yemen açıklarında İsrailli şirketlere ait ticari gemilere el koyma ve bazılarına dron ve füzelerle saldırı düzenleme eylemleriyle gelişti. ABD güçleri, Yemen'den atılan füzeleri ve kamikaze dronları defalarca düşürdüklerini belirtti.
Husilerin eylemleri nedeniyle birçok gemicilik şirketi, Kızıldeniz seferlerini durdurma kararı aldı. A
BD ise küresel deniz ticareti güvenliğini tehlikede gördüğü gerekçesiyle 18 Aralık'ta bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlerine karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu bir deniz görev gücü oluşturdu.
Kızıldeniz'deki gelişmeler, 31 Aralık'ta İsrail'e bağlantılı bir gemiye el koymaya çalışan Husilere ait 3 sürat teknesinin ABD helikopterleri tarafından ateş altına alınmasıyla devam etti.
Husiler, 10 Ocak'ta İsrail'e destek verdikleri iddiasıyla Kızıldeniz'de ABD'ye ait bir geminin füze ve kamikaze dronlarla hedef alındığını açıkladı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 11 Ocak'ta ABD ve Japonya tarafından sunulan karar tasarısını kabul ederek, Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarını derhal sonlandırma çağrısında bulundu. Süveyş Kanalı, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rota olma özelliğini taşıdığı için küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'sini gerçekleştiriyor.