Bireysel emeklilikte yeni düzenleme yolda! 3 katına çıkarılacak

Bireysel emeklilikte yeni düzenleme yolda! 3 katına çıkarılacak

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) baştan aşağı değişiyor. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi geliyor.

Sigorta sektöründe devlet teşvikleri, fon getirileri, vergi avantajları geliyor. Ancak özellikle Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) alanında yeni gelişmeler ve yenilikler başlıyor.

Yeni planlanan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES), bu sonbahar itibarıyla uygulanmaya başlanacak ve ilk aşamada tahmini olarak 9,5 milyon kişi bu sisteme dahil olacak. Bu yeni sistemle birlikte, emeklilik için biriktirilen fonların miktarının üç katına çıkması bekleniyor.

para-ckv.webp

Böylece, BES, şu anda 16,4 milyon katılımcısıyla yatırım ve ek emeklilik geliri sağlama konusunda büyüyen bir tasarruf platformu olarak öne çıkmaya devam edecek. Türkiye sigorta sektörü, katılımcı sayısını ve birikim hacmini artırarak, bu alanda önemli bir gelişme sağlamayı hedefliyor.

200 MİLYAR LİRALIK KATKI YATIRIMA DÖNECEK

BNP Paribas Cardif Türkiye Banka Sigortacılığı ve Acente Sigortacılığı Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sertsöz, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'nin (TES) yılın son çeyreğinde devreye alınmasının sektör için bir dönüm noktası olacağını vurguladı. Sertsöz, TES'in uygulanmaya başlamasıyla birlikte yıllık bazda 200 milyar TL katkının yatırıma dönüşmesinin beklendiğini belirtti. Bu büyük katkıyla, sistem hem bireylerin emeklilik birikimlerini artıracak hem de ekonomiye önemli bir yatırım akışı sağlayacak.

para-dff.jpg

İŞVERENLER DESTEKTE BULUNACAK

Sertsöz, henüz tüm detayları netleşmeyen Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) hakkında açıklamalarda bulundu. Sertsöz, TES'in, zorunlu bir yapıda olması planlanan ve Sosyal Güvenlik Sistemi'ni tamamlayıcı nitelikte geniş kapsamlı bir sistem olarak tasarlandığını belirtti. Bu yeni sistemin, işverenlere yönelik teşviklerle desteklenerek, katılım ve verimliliğin artırılmasının ana hedef olduğunu ifade etti. Ayrıca, Otomatik Katılım Sistemi'nden (OKS) elde edilen deneyimlerin, TES'in katılım süreçlerinin daha etkin yönetilmesine önemli katkılar sağlayacağını vurguladı.

para-dfpogkjg.webp

BES KATILIMCILARI TES’E DAHİL OLACAK

Gökhan Sertsöz, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile ilgili katılım şartlarının henüz tam olarak belirlenmemiş olmasının katılımcı sayısını tahmin etmeyi güçleştirdiğini ifade etti. Ancak, mevcut verilere dayanarak, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) verilerine göre, Otomatik Katılım Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile sözleşmesi bulunan yaklaşık 9,5 milyon çalışanın yeni sistemle hızla TES'e geçiş yapmasını öngördüklerini belirtti.

para2565678.webp

“TES, TÜRKİYE'NİN EMEKLİLİK İÇİN YAPTIĞI TASARRUF TUTARINI 3 KATINA ÇIKARTACAK”

Beklenen TES düzenlemesi ile birlikte hem çalışan hem de işverenin katılımı olarak yatırım yapılacağını ve bu sayede emeklilik için gereken birikime ulaşmanın önünün açılacağını söyleyen Gökhan Sertsöz, “Şu anda ülkemizde 26 milyon aktif sigortalı çalışan bulunmaktadır. Bu sayının 19 milyonu 4A kapsamında yer almaktadır. TES hayata geçtiğinde, yıllık bazda 200 milyar TL katkının yatırıma dönmesini bekliyoruz. Bu tutar, mevcutta sisteme yönlendirilen tutarın 2 katına tekabül etmektedir. Bir başka deyişle TES potansiyel olarak, Türkiye'nin emeklilik için yaptığı tasarruf tutarını 3 katına çıkartacaktır. Özetle; tüm bu süreçlerin sonunda başarı ile kurulacak TES'in hem bireylerin emeklilik tasarrufları için hem de ülkemizin makroekonomik dengeleri bakımından çok önemli bir transformasyon sağlayacağını söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

Gökhan Sertsöz, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'nin (TES) çalışanlara sağladığı faydaları vurgularken, bu sistemin başarıya ulaşmasının belirli kriterlere bağlı olduğunu belirtti. Sertsöz, sistemin etkin işleyebilmesi için detayların tam anlamıyla netleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.