Şifa kaynağı olarak bildiğimiz bitkiler, yanlış ve bilinçsiz kullanılmaları halinde yan etkilere sebep olabiliyor. Bitki çaylarının yararlarının yanı sıra miktarının doğru ayarlanmaması sonucunda ortaya zararları çıkmaktadır.
Gereğinden fazla bitkisel çay tüketme; karaciğer enzimlerinin artmasına, böbrek yükü artışına ve kalp çarpıntısına yol açabilir. Bu tip zararlardan uzak durmak için hangi çayın nasıl yan etkileri olabileceğine göz atmanızda fayda var.
YEŞİL ÇAY
Yeşil çay, çok sık tüketilen bitkisel çayların başında gelir. Yeşil çay içerisinde kafein bulundurur. Bu sebeple yeşil çayın fazla tüketimi, hipertansiyonu ve çarpıntısı olan kişileri rahatsız edebilir.
Uzmanlar hipertansiyonu ve çarpıntısı olan kişilerin 2 fincandan daha fazla yeşil çay tüketmelerini önermemektedir.
ZENCEFİL ÇAYI
Zencefil, safra salgısını artırılmasını sağlar, safra kesesiyle ilgili sorunları olanları rahatsız edebilir. Bu sebeple safra kesesiyle ilgili rahatsızlıkları bulunan kişilerin zencefil çayını, uzman kontrolünde tüketmesi gerekmektedir.
Ayrıca zencefili, hamile olan kişiler bulantı ve kusmayı engellemek için tüketmektedirler. Ancak gerekli miktarın üzerinde alınan zencefil, hamilelikte düşük riskini ortaya çıkarabilir. Bu nedenle hamile kişilerin uzman dahilinde dikkatli bir şekilde tüketmeleri gerekir.
BİBERİYE
Biberiye çayı; kontrollü tüketilmesi gereken bitkiler arasında yer alır. Örneğin; spazm, mide bulantısı ve kusma gibi yan etkiler gösteren bu bitkiye karşı öncelikle hassas olup olmadığınızı tespit etmek önemlidir.
Yüksek tansiyondan muzdaripseniz, biberiye tüketimi, kan basınç değerlerini artırarak risk oluşturabilir. Eğer düzenli ilaç kullanıyorsanız, etkileşime girmemesi için öncelikle mutlaka doktora danışmanız gerekir. Hamilelerin ve emzirme dönemindeki kişilerin ise; olası yan etkileri sebebiyle tüketmemesi önerilir.
KEKİK ÇAYI
Kekik çayının tansiyon düşürücü etkisi vardır. Bu sebeple yüksek tansiyon hastalarının kekik çayını tüketmesi, olumsuz sonuçlara yol açabilir.
Tansiyon hastaları eğer kekik çayı tüketecekler ise uzman kontrolünde olmasına dikkat etmelilerdir.
ZERDEÇAL
Zerdeçalın safra akışını artırıcı etkisi vardır. Bu sebeple safra kesesinde taş bulunan kişilerin zerdeçalı tüketmemesi gerekmektedir.
ADAÇAYI
Adaçayında bulunan thujone adlı bileşik, fazla tüketilmesi halindeki toksik (zehirli) bir etkiye sahip olabilir. Bu nedenle tüketim esnasında mutlaka doz ayarlaması yapılmalı ve bir uzmana danışılmalıdır.
Huzursuzluk, baş dönmesi, kalp ritminde hızlanma, titreme, kusma ve hatta böbrek hasarı büyük riskler taşıyabilen adaçayını fazla tüketiminde riskler söz konusu olabilir. Adaçayının yağı ise; ağızdan alınmamalı, direkt cilde temas etmemelidir.
Adaçayının uykuya eğilimi artırıcı etkisi vardır ve kasılmalara neden olmaktadır. Bu nedenle hamile olanların ve sakinleştirici ilaç kullananların tüketmemesi gerekmektedir.
SARI KANTARON
Her ne kadar yan etkiler konusunda "güvenli bitkiler" sınıfında bulunsa da; sarı kantaron bazı ilaç etkileşimleri sebebiyle tehlike arz edebilir. Yapılan bazı çalışmalar sonucunda; doğum kontrol haplarında ve kan sulandırıcı ilaçlarda gösterdikleri etkinin azalmasına neden olabilir. Bu nedenle mutlaka öncelikle doktora başvurulması gerekir.
Kaynak: CNNTÜRK