Bitki deyip geçmeyin insan öldürüyor! Yeme alışkanlığınız sil baştan değişecek

Bitki deyip geçmeyin insan öldürüyor! Yeme alışkanlığınız sil baştan değişecek

118 binden fazla kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada et gibi aşırı işlenmiş sebzelerin de kalp hastalığı ve erken ölüm riski taşıdığı saptandı.

Yeni bir araştırma, bilinenin aksine aşırı işlenmiş sebzelerin de kalp hastalığı ve erken ölüm riski taşıdığını ortaya koydu. 118 binden fazla kişinin katılımıyla yapılan bu çalışma, bitkilerden yapılan aşırı işlenmiş gıdaların erken ölüm riskini yüzde 13 oranında artırdığını gösteriyor.

Birleşik Krallık'ın Birmingham kentindeki Aston Tıp Fakültesi'nde kayıtlı diyetisyen ve kıdemli öğretim üyesi Duane Mellor’ın araştırmasına göre, bitki bazlı ürünler yemek yararlı olabilir, sağlık sorunlarına karşı koruma görevi görebilir veya bir risk teşkil edebilir. Bu durum, gıdaların işlenme düzeyine bağlı olduğu belirtiliyor.

bitkig.jpeg

Ultra işlenmiş gıdalar, ısıtma, besin maddelerinin ve proteinlerin parçalanması, kalıplama ve sıkıştırma gibi çok sayıda endüstriyel işlemden geçiyor. Bu gıdalara renk, koku, tat ve dokuyu kozmetik olarak değiştiren kimyasallar da ekleniyor.

İşlenmemiş gıdalar arasında taze meyve ve sebzeler, yumurta ve süt bulunurken; minimal işlenmiş gıdalar arasında ise tuz, şifalı bitkiler, yağlar gibi konserve ürünler ve dondurulmuş sebzeler yer alıyor.

AŞIRI İŞLENMİŞ GIDA ÖLÜM RİSKİNİ ARTIRIYOR

Araştırmacılar, bitki bazlı aşırı işlenmiş gıdaların taze, dondurulmuş veya minimum düzeyde işlenmiş bitkilerle değiştirilmesinin, kalp-damar hastalığına yakalanma riskini yüzde 7 oranında azalttığını ve kalp hastalığından ölme riskinde yüzde 13'lük bir azalma sağladığını buldu.

118 binden fazla kişinin katılımıyla yapılan bu çalışma, bitkilerden yapılan aşırı işlenmiş gıdaların erken ölüm riskini yüzde 13 oranında artırdığını gösteriyor.

İngiltere'deki Oxford Üniversitesi'nden nüfus sağlığı profesörü Peter Scarborough, doğası gereği ultra işlenmiş sınıfa giren sosis, nugget ve burger gibi bitki bazlı et ürünlerini de inceledi. Ancak bu gıdaların ne kadar risk taşıdığını belirlemenin zor olduğunu ifade etti.

Scarborough, bitkisel olsa da aşırı işlenmiş gıdalardan uzak durulması gerektiğini ve sağlıklı bir beslenme için taze, dondurulmuş veya minimum düzeyde işlenmiş bitkilerin tercih edilmesi gerektiğini söylüyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.