Yüksek basıncın yarattığı etkiyle yüzeyde biriken kirletici partiküllerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Uzmanlar sabah işe giderken ve kalabalık iş çıkış saatlerinde maske takmanın hayati önemi olduğunun altını çiziyor.
HAVA KİRLİLİĞİ BOĞUYOR
Özellikle İstanbul'da ve birçok kentte etkisini sürdüren yoğun sis yüzünden hava kirliliği ciddi oranda arttı ve insan sağlığını etkiler bir hal aldı. 3 gündür İstanbul, Ankara ve İzmir'in bazı ilçelerinde hava kirliliği değerleri sınırı açtığı belirtildi. İstanbul Yenibosna, Ankara Ostim ve Törekent, İzmir Konak, Muğla Milas'daki hava ölçüm değerleri alarm veriyor ve sağlıksız olarak nitelendirilen kırmızı değerlere ulaştı.
Diğer yandan kirli hava sis ve yüksek basınç etkisiyle
Zonguldak Çatalağazı ilçesinde ve Bursa Kestel'de yapılan ölçüm sonuçları limitlerin aşıldığını gösteriyor.
Uzmanlar kronik kronik hastalığı bulunanların sisli ve kirli havalarda dışarı çıkmamasını söylüyor.
"MASKE TAKILMALI"
Yoğun sisin yanında hava kirliliğini de getirdiğini de vurgulayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eski Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk vatandaşların sabah işe gidiş ve akşam eve dönüşlerinde maske kullanmalarının hayati öneme sahip olduğunu belirtiyor. Prof. Dr. Öztürk Türkiye’nin çoğu yerinde yüksek basınç etkisiyle kirletici maddelerin yüzeye çöktüğünü vurguluyor.
DİZEL ARAÇLAR VE FABRİKA BACALARI BÜYÜK KİRLETİCİ
Sis ve yüksek basınç etkisinin yanında, dizel araçlar, ev ve fabrika bacalarından çıkan kirleticilere vurgu yapan Prof. Dr. Öztürk, “Vatandaşlar, sisli günler bitene kadar mümkünse sabah ve akşam saatlerinde maske ile dolaşsın. Cerrahi maske tercih edilmeli. İstanbul’da açık havada spor aktivitelerinden kaçınılması gerekiyor. 50 mikrogram/metreküp sınır değeri geçmemesi gereken PM10 seviyesi çoğu ilçede 60 mikrogram/metreküp seviyesinde ölçüldü. Tüm ilçe ve semtlerdeki ölçüm sonuçları sınır değerlerin üzerinde biraz üzerinde" diyerek uyardı.
DOLAŞIM SİSTEMİNİ BOZUYOR
PM2.5 kirliliği risklerine özellikle dikkat çeken Prof. Dr. Öztürk, "PM 2.5 değerleri pek bilinmiyor ama limitler aşılmışsa bir adet sigara içmiş gibi zehir soluduğumuz anlamına geliyor. Önümüzdeki birkaç gün İstanbul başta olmak üzere birçok şehirde hava kirliliğin sürecek. PM2.5 kirliliği de insan sağlığına zarar verecek düzeyde seyredecek. Kirli hava kan dolaşım sistemine karışıp, zarar veriyor. Bir insan günde 12 bin ila 14 bin litre hava solur. Ancak İstanbul’da özellikle sabah ve akşam saatlerinde kirli hava dolaşıyor. Bu havayı soluyan hasta oluyor. Ev ve araçların penceresini açmak yerine varsa iç ortam havalandırma sistemlerinin kullanılmasını öneririm. Mümkünse dış ortamdan hava almayın" dile konuştu.