Borcu olanlarla ilgili kritik tavsiyeler

Borcu olanlarla ilgili kritik tavsiyeler

Kredi kartı, elden ve kredi borcu olanlarla ilgili özel tavsiyeler geldi. İşte detayla…

Borcu olanlarla ilgili kritik tavsiyeler

Borcu olanlar için Posta Gazetesi yazarı Özlem Denizmen çok özel tavsiyelerde bulundu.

Denizmen, “yeni ay, yeni enerji, yeni kararlar demek. Yılın ilk üç ayı biterken finansal kararların ne durumda? Hangi alanlarda geliştin, hangilerinde daha fazla çaba göstermelisin? Nisan ayı bütçen hazır mı? Hadi kendini değerlendir ve yeni ayda bunları uygula.” Diye yazdı.

BÜTÇE NASIL OLMALI?

"Bütçe yapmak, paranı yönetmen için olmazsa olmaz kural. Anı yaşarken bir yandan da yarınını planla. ‘‘Borcum var bütçe yapamam’’ deme." Ddiyen Denizmen, "Borçlar almış başını giderken de bütçe yapmak şart. ‘‘Bende bütçe yapacak para mı var? Gelen gidiyor’’ da bahane değil. Harcadığın 3 lirayı bile giderlerine yaz." şeklinde belirtti. 

Devamında ise, "Eline bir defter ve bir kalem al. Ya da telefonuna uygulamam Moneye’ı indir. Ayda bir saat yeter. Hazırladığın bütçeye uy, uymazsan da moralini bozma. Harcama kalemlerinden herhangi birinde o ay fazla harcama yaparsan diğerinden kıs. Gelecek ay bir yerden para gelecek’’ diye düşünüp buna güvenip kredi kartına yüklenme. Gelirin doğrultusunda harca. Bütçeyi bir kere yapıp bırakma, ne kadar düzenli olursa hayatını o kadar kolaylaştırır." dedi. 

BİRİKİM YAP

Denizmen şöyle yazdı:

"Az çok demeden birikime ne kadar ayırıyorsan yaz. Her ay her şeyden önce gelirinin bir miktarını birikime ayır. İhtiyacın olan parayı ne kadar zamanda biriktireceğini hesapla. Hayal ve hedef arasındaki en büyük fark işte bu plan. Gıda, kira, faturalar, sağlık... Bir sürü harcama kalemi var bütçede.

GİDERLERİNE LİMİT KOY

Bütçende giderlerine, kendine uygun limit koy. Özellikle zaaf alanlarına. Dışarı çıkınca veya alışveriş sitesine girdiğinde bir şeyler satın almadan önce derin bir nefes alıp kendine ‘İstek mi ihtiyaç mı?’ diye sor. Hemen hayallerini gözünün önüne getir. Anlık bir heves hayallerinin önünde durmamalı. Başarın için kendini küçük hediyelerle ödüllendir."

 

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.