CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Saraçhane buluşmalarında boykot edilmesi gereken şirketler, ürünler ve medya kuruluşlarını duyurmuş, bu açıklama büyük yankı uyandırmıştı.
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ülker, bu duruma ilişkin olarak Ekonomim gazetesi yazarı Vahap Munyar'ı aradı.
Vahap Munyar, görüşmeyi kendi yazısında şöyle aktardı:
PLADIS Yönetim Kurulu Başkanı ve Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ülker’den, gece saat 23:02’de bir mesaj aldım.
Mesajı açtığımda yalnızca bir “kızgın kafa” emojisi gördüm. Merakla sordum:
- Murat Bey, hayırdır? Bana kızgınlığınızın gerekçesi nedir?
Bu soruyu sorduktan 2-3 dakika sonra CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in önceki akşam İstanbul Saraçhane’deki konuşması sırasında verdiği boykot edilecek şirketler, ürünler ve medya kuruluşları listesini gördüm.
Listede Ülker markası da vardı. Murat Ülker soruma yanıt vermeden yeniden yazdım:
- CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in CHP’liler ve oy verenlere yaptığı çağrıda yer alan boykot listesinde “Ülker” de görünüyor. Bana o kızgın kafayı listede markanızın yer almasına kızmanızdan mı kaynaklanıyor?
Şu yanıtı verdi:
- Bir dönem Zekeriya Öz (FETÖ’cü, Ergenekon dosyasının mimarlarından ünlü savcı) de aynı mantıktaydı.
Murat Ülker, dün sabah saat 06.34’te arka arkaya birkaç mesaj daha gönderdi. O mesajlarda CHP’nin boykot listesi ve buna dönük bazı sosyal medya paylaşımlarından örnekler vardı. Murat Ülker, gönderdiği linklerin altına şu cümleyi yazdı:
- CHP Gençlik Kolları “Ülker” markamızı boykot listesinden çıkarmış.
Sonra da mesajlardan birini paylaştı:
Geçmişte de laikler Ülker’e vuruyordu. Sonra 1 Nisan vakası yaşandı, muhafazakarlar Ülker’e vurdu. Şimdi yeniden laikler vuruyor. Halbuki marka hep aynı yerde duruyor.
Murat Ülker’le bu yazışma sırasında bazı yabancı markalarla ilgili boykot çağrılarının gündemde olduğu günleri anımsadım.
Perakende sektöründe önemli markaları, mağazaları olan bir grubun Yönetim Kurulu Başkanı, o günlerde çeşitli gruplarda, sosyal medyada paylaşılan boykot listesini çağrıya sonuna kadar destek verir şekilde ortak yazışma gruplarımızdan birine gönderdi.
O iş insanına hemen özelden şu anımsatmayı yaptım:
- Patron, sizin markalarınız dünyada çeşitli ülkelerde vitrinlerde yer alıyor. Ana markanızın yurt dışında mağaza zinciri var. Şimdi paylaştığın listede yer alan yabancı markaların yöneticileri de sizin markayı bir başka boykot listesine koyarsa ne yaparsın?
Söz konusu Yönetim Kurulu Başkanı, boykot listesini yazışma gruplarında paylaşmayı durdurdu…
Marka, ürün, mal ve hizmet boykotu listesi yayınlamak, özellikle sosyal medyanın çok etkili olduğu günümüzde karmaşaya yol açıyor. Bazı markalar, söz konusu listelere bilinçsizce konuluyor. Birçok markaya karşı dozunu aşan düşmanlıklar oluşmasına yol açıyor…