Kübra ÇELEBİ / KAMU SON HABER
Akciğerlerin ve üst solunum yollarını nemli kalmasını sağlayan mukus, balgam olarak adlandırılmaktadır. Evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz doğal çözümlere başvurmadan önce doktora danışmalısınız.
İşte balgama karşı birebir olan o bitkiler:
KEKİK ÇAYI
Kekik çayını bal ile tatlandırıp içmek, uzun süre boğazı yumuşatacaktır.
Tüketimi: Kekik çayını boğaz ağrısı ile öksürük şikayeti olan kişiler günde bir bardak olarak tüketebilirler.
NANE ÇAYI
Nane çayı içmek, boğazı yumuşatır, öksürüğü geçirir. Nane çayının buharını solumak, ciğerlerin açılmasına yardımcı olur. Hatta, nane yağı ile boğaz ve göğüs bölgesine masaj yapmak, grip rahatsızlıklarına iyi gelir. Nane çayı, balgam atılmasını kolaylaştırır, ciğerleri temizler.
Tüketimi: 1 ya da 2 tatlı kaşığı nane 1 bardak kaynar suyla haşlandıktan sonra üstü kapalı olacak şekilde 10 dakika demlenir süzülerek ve tatlandırılmadan içilir. Günde 2 - 3 bardak içilebilir.
OKALİPTÜS ÇAYI
Okaliptüs çayı, boğazı yumuşatır, öksürüğü hafifletir ve özellikle boğazda biriken balgamın atılmasına yardımcı olur. Ayrıca, çeyrek tencere kaynar süre 5-6 tane okaliptüs yaprağı atıp buharını solursanız ciğerlerin ve solunum yollarının açılmasını sağlar.
Tüketimi: 1 bardak kaynamış suyun içine 1 – 2 çay kaşığı kurutulmuş okaliptüs yaprağı koyarak 10 dakika kadar demlenmeye bırakabilirsiniz. Demlendikten sonra süzerek içebilirsiniz. Tadı biraz acı gelebileceği için balla tatlandırmayı deneyebilirsiniz. Okaliptus çayı günde 2 fincandan fazla tüketilmemelidir.
ANASON ÇAYI
Anason çayının buharını solumak ciğerleri yumuşatarak balgamın öksürükle vücuttan atılmasını hızlandırır.
Tüketimi: Sıcak tüketilmesi tavsiye edilen anason çayını günde bir bardak olarak tüketebilirsiniz.
MELEKOTU KÖKÜ ÇAYI
Soğuk algınlığı, burun tıkanıklığı ve ateşi düşürmek için kullanılan bitkiler arasında yer alan melekotu kökü, akciğerleri ısıtan ve uyaran etkisiyle balgamın atılma sürecini hızlandırır.
Tüketimi: Günde bir bardak olarak tüketebilirsiniz.